‘Dat wat Blijft’ – over 200 jaar Zuid-Willemsvaart

Expositie met verhalen en objecten van aanwonenden Zuid-Willemsvaart

VEGHEL – In 2022 is het 200 jaar geleden dat de Zuid-Willemsvaart werd gegraven. Beeldend kunstenaar Monique Broekman is een van de bedenkers van het kunstproject ‘Dat Wat Blijft’. Dat Wat Blijft is een reizende expositie op een binnenvaartschip. De expositie verzamelt en bewaart verhalen over bewoners en ondernemers aan de Zuid-Willemsvaart van Den Bosch tot Luik.

Tot 2022 doet de expositie verschillende plaatsen aan langs het 122 kilometer lange traject van de Zuid-Willemsvaart. De verzamelde objecten en verhalen worden door Monique Broekman bewerkt tot videoportretten en schilderijen. In samenwerking met kunstgroep De Compagnie wordt het eindresultaat tijdens festival Fabriek Magnifique 2022 gepresenteerd.

Inspiratiebijeenkomst
Na de aftrap van de expositie in het voorjaar in Den Bosch was zondagmiddag Veghel aan de beurt. Tijdens een inspiratiebijeenkomst vertelden initiatiefnemer en kunstenaar Monique Broekman en gastcurator en kunsthistoricus Alexandra van Dongen meer over Dat Wat Blijft. Er werden een aantal mooie verhalen verteld van (oud-)kanaalbewoners uit Den Bosch. Bernard Vissers voorzitter van de Heemkundekring Vehchele, sprak tijdens een boeiende lezing over de geschiedenis van de Zuid-Willemsvaart. Rick Terwindt, stadsdichter van de Meierijstad kreeg de officiële titel ‘Dat Wat Blijft Kanaaldichter’. Ook hij vond inspiratie in de Zuid-Willemsvaart en droeg enkele toepasselijke gedichten voor. Deze gedichten zijn opgenomen in bijgaande reportage.

Meer info over het project 'Dat Wat Blijft'

200 jaar Zuid-Willemsvaart
'Dat Wat Blijft'