De das vertraagt komst jonge vluchtelingen naar Boschvoort (video)

In eerste instantie zullen vijftig jeugdige vluchtelingen op Boschvoort worden opgevangen.

SINT-OEDENRODE – De das is opnieuw een spelbreker bij de opvang van nieuwkomers in Meierijstad. Dat gebeurde eerder in Schijndel waar de voorbereiding van de bouw van woningen voor vluchtelingen is stilgelegd nadat een dassenburcht is aangetroffen. Diezelfde das gooit nu ook roet in het eten bij de komst van de eerste van tachtig minderjarige vluchtelingen op chaletpark Boschvoort in Sint-Oedenrode.

De vertraging zal overigens naar verwachting kort zijn. “Het gaat om uitstel en niet om afstel van de komst van de eerste vluchtelingen”, vertelt Caroline Rombouts, projectleider van het Centraal Opvang Asielzoekers (COA). Afgelopen maandag zouden de eerste jongeren vanuit Ter Apel naar Sint-Oedenrode komen, maar dat ging niet door omdat noodzakelijke verlichting op het chaletpark niet kon worden geplaatst.

Dassenburcht op zeventig meter
Vorige week donderdag trof de Omgevingsdienst een dassenburcht aan op zeventig meter van de erfscheiding van Boschvoort en dat betekent dat de bouwregels ineens een stuk strenger zijn. Er mag niet meer in de grond op het park gegraven worden en er vindt aanvullend onderzoek plaats naar bevers en vleermuizen. De geplande verlichting op het park die moet zorgen voor de veiligheid van het terrein moet nu ook diervriendelijk worden. Tot de juiste verlichting is gevonden, kunnen de jonge asielzoekers nog niet komen. “Het wordt dus later”, vertelt Rombouts. “Morgen, of nog later in de week, we weten het nog niet.”

Voorbereidingen afgerond
Afgezien van de verlichting is het park helemaal klaar voor de opvang van de eerste vijftig jongeren. Zestien chalets op het park zijn ingericht volgens COA-normen. Waar nodig is de inventaris bijvoorbeeld brandwerend gemaakt. Om de vijver op het park is een provisorisch hek gezet zodat er niet in gezwommen kan worden. Er is permanente bewaking bij het park, waar elke bezoeker zich moet melden. Het personeel, bestaande uit begeleiders, hulpverleners, leraren en beveiligers is klaar om aan de slag te gaan. De jongeren worden 24/7 begeleid.

Lees ook: COA start met gereedmaken Boschvoort voor asielzoekers (video)

COA wordt aanspreekpunt
De komst van de opvangplek is door de buurt niet met gejuich ontvangen. Buurtbewoners vinden dit niet de juiste plek voor de opvang van minderjarige asielzoekers en het contact met de gemeente verliep moeizaam, vonden ze. Tot nu toe was de gemeente het aanspreekpunt voor buurtbewoners. Maar zodra de eerste bewoners er zijn wordt dat het COA. “Bij klachten kunnen buurtbewoners zich melden bij de beveiliging van het park.” Problemen zullen volgens Rombouts altijd serieus genomen worden genomen.

Rombouts heeft begrip voor de onrust in de buurt die de plotselinge komst van het opvangcentrum heeft veroorzaakt. “Vorige week is een handvol buurtbewoners op uitnodiging van de gemeente naar het park gekomen en dat vind ik bemoedigend”, zegt Rombouts. “Wij in elk geval altijd open voor contact. En we willen een goede buur zijn.”

Afwachten
Maikel van Schijndel woont al jarenlang op Boschvoort in het stenen huis bij de entree van het park. Hij huurt het van de eigenaar van Boschvoort. Voor Het COA is zijn aanwezigheid geen probleem. “Ik heb geen contact met het COA gehad over de voorbereidingen, maar ik heb er ook geen last van gehad. Ik wacht af tot de eerste bewoners er zijn en ik ben benieuwd hoe dan zal gaan.

Lees ook: Verontruste buurtbewoners Boschvoort verenigen zich (video)

Rondom de vijver zijn tijdelijke hekken gezet voor de veiligheid van de jongeren.
Er zullen maximaal vier jongeren in één chalet gaan wonen.