Danique Heesakkers nieuwe kinderburgemeester

MEIERIJSTAD - Danique wordt de nieuwe kinderburgemeester van Meierijstad en volgt hiermee Elin de Baaij op. Ze woont in Schijndel samen met haar ouders en broertje en zusje, is 11 jaar en zit in groep 7 van basisschool de Beemd.
Danique wil graag kinderburgemeester worden omdat ze wil weten hoe het werkt bij de gemeente en ze meer plekken in Meierijstad wil ontdekken.
Op 29 september wordt Danique officieel geïnstalleerd tijdens de eerste raadsvergadering na de zomervakantie. Elin overhandigt dan de ambtsketen en neemt afscheid.


Sollicitatieprocedure

Kinderen uit Meierijstad werden via social media, de lokale kranten en via de school zelf opgeroepen om te solliciteren. Ze moesten voor 21 juni een vlog insturen waarin zij iets vertellen over zichzelf en waarom ze graag kinderburgemeester willen worden. Samen met een medewerkster van Kabinetszaken en Communicatie mocht Elin de vlogs bekijken en 3 kandidaten uitnodigen voor een gesprek. Uiteindelijk bleven er 2 kandidaten over die kennis mochten maken met burgemeester Van Rooij en Elin. Na afloop werd Danique gebeld door Van Rooij om te vragen of zij de nieuwe kinderburgemeester wil worden. Ze vindt het heel leuk en natuurlijk ook een beetje spannend.


Taken

De kinderburgemeester vertegenwoordigt alle kinderen van de gemeente Meierijstad en heeft met name een ceremoniële taak. Hiervoor gaat hij/zij regelmatig met de burgemeester of een wethouder op pad. Bijvoorbeeld bij
• de intocht van Sinterklaas
• sleuteloverdracht (jeugd) carnaval
• Koningsspelen
• openingen
Verder wordt de kinderburgemeester betrokken bij onderwerpen die jeugd aangaan, zoals spelen,
sport en onderwijs.


Kwalificaties

Om kinderburgemeester te worden moet je in groep 8 zitten en woonachtig zijn in Meierijstad. Hij/zij moet het leuk vinden om mensen te ontmoeten en het niet vervelend vinden om in de belangstelling te staan. Ook moet een kinderburgemeester goed kunnen luisteren naar andere kinderen om te ontdekken wat er leeft en dit goed kunnen verwoorden.
In het schooljaar 2020-2021 werd de eerste kinderburgemeester van Meierijstad geïnstalleerd. Dat
was Rens Klaasen, opgevolgd door Elin de Baaij in het schooljaar 2021-2022.