Cursus over sterren en andere hemellichamen

VEGHEL - Natuurvereniging IVN Veghel organiseert een cursus ‘Sterren en andere hemellichamen’. Deze cursus probeert op een begrijpelijke wijze de complexiteit van de sterrenhemel, de bewegingen van de hemellichamen en de processen in de kosmos uit te leggen. Hierbij wordt veel tijd besteed aan het zich oriënteren op en waarnemen van de sterrenhemel.

Sterrenwacht Halley
Een sterrenhemel is magisch: planeten, sterren, melkwegstelsel. Voor iedereen wel bekend en toch weten de meeste mensen er maar weinig van af. Heel interessant om hierover meer te weten te komen. De cursus bestaat uit 5 lesavonden (dinsdag 8, 15, 22 en 29 november en 6 december) van 20 tot 22 uur en is inclusief een bezoek aan Sterrenwacht Halley in Heesch. Kosten: €45.- Leden IVN Veghel betalen €35. Daarin is inbegrepen het bezoek aan de sterrenwacht en een digitale syllabus. Docent is Emile Weijters. Aanmelden info@ivn-veghel.nl; maximum aantal deelnemers 20 personen.

Zwarte gaten
Onderwerpen die aan bod komen zijn: De diverse hemellichamen (sterren, planeten, manen, kometen, meteoren, sterrenstelsels), naamgeving van sterren, ons zonnestelsel, de dierenriem, de levensgang van sterren (rode reuzen, witte dwergen, neutronensterren en zwarte gaten), de oerknal, het werken met een sterrenkaart, wanneer is welke planeet waar te zien, app’s en computerprogramma’s voor sterrenhemel-simulatie. Meer informatie www.ivn-veghel.nl of 06-18275463

De Orion Nebula
Fotograaf: Ines Jonkers