‘Coronaportretten’ Omroep Meierij gebundeld in boek

MEIERIJSTAD - Omroep Meierij publiceerde van 14 april tot en met 1 juli elke werkdag een ‘coronaportret’ in de serie ‘Hoe gaoget mi oew?’ De verhalen raakten de makers zo dat ze besloten de portretten te bundelen in een boek dat begin december verschijnt. De complete opbrengst van het boek gaat naar het goede doel.

Fotografe Ellis Rijkers was dé grote inspirator achter de serie én het boek. “Tijdens het maken van de serie heb ik zoveel bijzondere verhalen gehoord. Wat me trof was dat iedereen, ondanks soms heftige gebeurtenissen, een lichtpuntje bleef zien. Persoonlijk vond ik het schrijnend om te merken dat vooral bejaarden of mensen met een beperking tijdens de intelligente lockdown sociaal geïsoleerd waren. Dat bracht me op het idee om een boek te maken waarbij de opbrengst 100% naar lokale activiteiten gaat waaruit ouderen en gehandicapten troost, hoop en plezier kunnen halen.”

Mooie mensen

Een prachtig idee, maar ook best een wild plan, erkent Ellis. Teksschrijver Hubertine van den Biggelaar licht toe: “Ellis en ik hebben met heel veel plezier belangeloos de serie voor Omroep Meierij gemaakt. Ook het boek wilden we helemaal belangeloos maken. Maar dat konden we niet alleen. Om onze droom waar te maken, hadden we hulp van anderen nodig. En die kregen we spontaan van alle kanten. Wat wonen er een hoop mooie mensen in Meierijstad!”

Praktische steun

Van idee naar boek binnen enkele maanden. Dat is best snel. Volgens Ellis en Hubertine kwam dat vooral door de praktische steun die ze kregen. Ellis: “Als eerste stap vroegen we de mensen die aan de serie hadden meegewerkt of ze een boek zagen zitten. De reacties waren zo hartverwarmend dat we meteen aan de slag gingen.” Hubertine vult aan: “Vormgeefster Connie Smits bood aan om belangeloos het boek op te maken. Dat vonden en vinden we heel bijzonder. Daarmee bleven alleen de kosten over om het boek te drukken. Het Rabo Dichtbij Fonds gaf ons een stevige financiële basis. Dat gaf ons de energie om bedrijven te vragen om ons boek te sponsoren. Dat lukte en daarmee kwam onze droom uit: een mooi boek uitgeven waarvan de opbrengst compleet naar het goede doel gaat.”

Veerkracht en hoop

Op 3 november ging het boek naar de drukker. Een spannend moment voor Ellis, Connie en Hubertine. “Dan ronden we een heel intensieve maar ook bijzondere tijd af. We hebben zoveel lieve mensen ontmoet toen we met het boek bezig waren! Al die praktische en morele steun gaf ons de energie en moed om door te zetten. We zijn enorm trots op het boek. Maar we zijn vooral heel dankbaar dat de bijzondere verhalen van ‘gewone’ mensen gebundeld zijn. Ze zijn allemaal verschillend, maar vertellen stuk voor stuk over veerkracht en hoop. Wij hopen op onze beurt dat de lezers hoop putten uit het boek.”

Het boek ‘Hoe gaoget mi oew? kost 10 euro en is vanaf 15 december verkrijgbaar. Reserveren kan nu al via hoegaoget@gmail.com.

Fotograaf: Foto: John van der Velden