Corona: minder omzet Sligro, wel meer rookwaren verkocht

VEGHEL – De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de Sligro Groep in Veghel. De omzet daalde in de eerste helft van dit jaar met 16,9 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van 2019. De omzet kwam uit op 943 miljoen euro. Opvallend is dat de omzet van rookwaren in de coronatijd een groei liet zien. Koen Slippens, topman van Sligro, spreekt zelfs van een opmerkelijke groei.

Daardoor nam de winst voor belasting af van 29 miljoen naar 27 miljoen euro. Sligro heeft 60 miljoen euro afgeschreven op de waarde van goodwill. Zonder die waardevermindering nam de nettowinst af tot een verlies van 16 miljoen euro.

De Sligro Groep houdt wel sterk vertrouwen in een toekomst in België, maar als gevolg van de coronacrisis zal ook daar het winstherstel langer op zich laten wachten.

Meer rookwaren

CEO Koen Slippens zegt over de situatie: “De COVID-19-uitbraak en de maatregelen die de overheid nam in reactie daarop, hebben grote impact gehad op onze afzetmarkten. De omzet exclusief rookwaren en De Kweker viel vanaf medio maart voor de Groep met bijna 55% terug ten opzichte van vorig jaar. Dat herstelde in het tweede kwartaal langzaam, met de stapsgewijze versoepeling van de overheidsmaatregelen, tot een afname van circa 35% tegen eind juni. De Kweker voegde nog € 42 miljoen omzet toe en de rookwarenomzet liet de afgelopen maanden een opmerkelijke groei zien. Door met succes snel in te grijpen in onze kostenbasis, scherp te kiezen in onze investeringen, gebruik te maken van overheidsfaciliteiten en strak te sturen op werkkapitaal, hebben we onze cashflow beschermd.”