Corona: meer mensen doen beroep op zorginstellingen

Special over jongeren en corona

MEIERIJSTAD – In 2020 hebben in Meierijstad meer mensen een beroep gedaan op zorginstellingen. Dat heeft te maken met de coronapandemie. Dat blijkt uit een brief die burgemeester Kees van Rooij aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

De inwoners die een beroep deden op de zorg kampten met de nasleep van corona. Niet alleen omdat ze lichamelijk niet in staat waren tijdelijk voor zichzelf te zorgen maar ook omdat mensen in hun omgeving, waar ze een beroep op konden doen, wegvielen.

Geestelijke hulp
In Meierijstad maakten ook meer mensen dan normaal gebruik van de hulp van de GGZ. Dat kwam omdat ze geen perspectief zagen. Ze wendden zich ook tot geestelijke hulpverleners omdat ze problemen hadden met hun relatie, hun werk of hun financiële situatie.


Van Rooij schrijft dat de steunmaatregelen van de overheid helpen, maar hij ziet ook dat bijvoorbeeld de horecabedrijven “het water tot zelfs boven de lippen staat”. “In mijn contacten merk ik dat bij de meeste bedrijven in de bouw, maakindustrie, landbouw en logistiek juist alles gewoon doorgaat,” aldus Van Rooij.

Simeonshof
De burgemeester ziet ook in de verzorgingshuizen een andere sfeer dan een jaar geleden. Eén van de zwaarst getroffen verzorgingshuizen is Simeonshof in Erp. Vooral in de beginperiode van de pandemie overleden daar veel mensen. Van Rooij heeft gezien dat de meeste bewoners nu zijn gevaccineerd en weer twee bezoekers mogen ontvangen.

In het algemeen is de vrees dat ouderen zich niet zouden willen laten inenten ongegrond gebleken, aldus de burgemeester.

Jongeren en corona
Binnenkort komt er een special uit in de lokale kranten over jongeren in coronatijd. Daarin staan interviews met jongeren en hun ouders en jongerenwerkers. Die interviews zijn ook terug te zien op de website van de gemeente Meierijstad.

Van Rooij sluit zijn brief af met een persoonlijke boodschap: “De route terug is niet gemakkelijk. De druk op versoepeling loopt op en het draagvlak voor de maatregelen neemt af. Lokaal maatwerk is nauwelijks mogelijk gezien het huidige (regionale) besmettingsniveau. Laten we hopen dat we voor deze zomer een veel scherper beeld hebben op het einde van de maatregelen.”