Corona en hondenpoep, kinderburgemeester Rens Klaasen gaat geen onderwerp uit de weg

MEIERIJSTAD - Corona en hondenpoep. Rens Klaasen (10) uit Veghel ging tijdens zijn allereerste persconferentie als kersverse kinderburgemeester van Meierijstad geen onderwerp uit de weg.

Rens werd donderdagmorgen door Kees van Rooij, de echte burgemeester van Meierijstad voorgesteld aan de media. Hij werd gekozen uit 17 sollicitanten naar deze prestigieuze functie: 12 meisjes en 5 jongens.

Anderhalve meter
Of hij politiek geïnteresseerd is, wilde één van de journalisten van de tienjarige Rens weten. De jongen uit Veghel vertelde dat hij de persconferenties van premier Mark Rutte over de coronamaatregelen op de voet volgt want dan hoeft hij dat later niet op allerlei websites terug te lezen. Rens wil ook niks missen. Hij is het helemaal eens met anderhalve meterregel, want “het virus moet niet opnieuw opduiken”, zei hij

Gevraagd naar een voorbeeld van wat hij zou aanpakken vertelde hij over de hondenpoep in zijn straat, terwijl er een hondenuitlaatplaats is. Daar moet iets aan gedaan worden.

Gezicht geven
Burgemeester Van Rooij zei bij de presentatie dat de functie van kinderburgemeester niet voor de bühne is. “Wij vinden het belangrijk kinderen overal bij te betrekken en dat ze een gezicht hebben. We willen kennisnemen van wat kinderen belangrijk vinden,” aldus Van Rooij.

Alle kinderen uit Meierijstad werden opgeroepen via een vlog te solliciteren. Er kwamen zeventien reacties. Vooral meisjes bleken ambitie te hebben om kinderburgemeester te worden. Ambtenaren maakten een voorselectie en uiteindelijk sprak burgemeester Van Rooij met twee kandidaten. Twee toppers volgens de burgemeester. Toen hij hoorde hoeveel meisjes en jongens hadden gesolliciteerd dacht hij dat het een meisje zou worden. Dat werd het niet. Hij koos voor Rens omdat die zo goed uit z’n woorden kon komen en maatschappelijke betrokkenheid toonde. Van Rooij had met Rens Klaasen de beste klik.

Social mediakanaal
Rens krijgt een eigen social mediakanaal als kinderburgemeester. Het komende jaar zal hij een aantal keren met de echte burgemeester een aantal keren in het openbaar optreden. Als het aan burgemeester Van Rooij ligt neemt hij Rens niet alleen aan het handje mee om lintjes te knippen. “Ik wil dat hij af en toe meegaat naar een vergadering. Niet alleen maar om hem te laten zien dat het soms saai kan zijn, maar ook om via hem alle kinderen te laten kennis maken met de wereld van de volwassenen. Dat is hun toekomst”, aldus Kees van Rooij.

Rens zit op school Heibosch in Veghel. Zijn leerkrachten dachten meteen aan hem toen ze lazen dat er een kinderburgemeester werd gezocht. Zijn naam ging rond in hun appgroep. Zijn lerares Marion Bach zegt dat Rens heel diep nadenkt over de dingen. “Hij geeft nooit zomaar een antwoord, hij overdenkt alles.” “Rens heeft een goed gevoel voor goed en kwaad,” zegt zijn moeder Jettie Klaasen.

Verstoppertje
Rens laat de plechtigheid over zich heen komen met een rust die nu al gezag uitstraalt. Hij vertelt dat hij graag piano speelt en met zijn vriendjes afspreekt. Hij speelt graag buiten, het liefst verstoppertje. “Dan nemen we wel walkie-talkies mee want anders vind je elkaar nooit meer terug”, zegt hij.

In september wordt Rens Klaassen officieel geinstalleerd als kinderburgermeest. “Daar heb ik ontzettend veel zin in,” zegt hij. Of hij ooit burgemeester wil worden weet hij nog niet. Hij wil wel iets in het onderwijs doen om zo iets voor anderen te kunnen betekenen. “Het lijkt me niet leuk om de hele dag op een kantoor te zitten,” aldus de tienjarige kinderburgemeester.

Rens (tweede van links) en zijn familie in de raadszaal