Controleurs zien steeds vaker Roemenen die slecht wonen

MEIERIJSTAD – Toezichthouders van de gemeente Meierijstad zien de laatste tijd steeds vaker arbeidsmigranten die slecht zijn gehuisvest. Vooral Roemenen lijden daar onder. Laatst hebben de toezichthouders nog een loods met 88 bedjes aangetroffen.

Dat bleek donderdagavond tijdens een vergadering van de gemeenteraad van Meierijstad. De raadsleden kregen informatie van diverse mensen uit het veld op het gebied van toezicht en handhaving.

Het is druk

Ze hielden zich overigens op de vlakte omdat ze zich niet wilden wagen aan politiek gevoelige zaken. Op de vraag vanuit de gemeenteraad of de toezichthouders en de boa’s hun werk nog wel aan kunnen antwoordde één van hen dat het heel druk is maar dat het wel te doen is. Op de vraag of er meer mensen bij moeten kreeg de raad te horen dat die vraag thuis hoort bij het gemeentebestuur.

Ruud Merks van de SP vroeg naar het persoonlijk welzijn van de toezichthouders nu de sfeer in Nederland steeds grimmiger wordt. Eén van de sprekers vertelde dat het redelijk goed gaat met de boa’s. “Je wordt wel eens uitgescholden en bedreigd, maar mijn ervaring is dat het wel meevalt als je mensen behandelt zoals je zelf behandeld wil worden. In drie jaar tijd heb ik drie keer een geweldsincident meegemaakt en dat is vergeleken met andere gemeenten niet veel,” aldus de toezichthouder.