Controle op spookbewoning: 'Eerste indruk wijst op beperkt aantal overtredingen'

MEIERIJSTAD – In de strijd tegen zogenoemde spookbewoning zijn vorige week in Meierijstad tien leegstaande panden gecontroleerd. In zes gevallen bleken mensen te wonen in huizen die volgens de gemeentelijke administratie onbewoond waren.

In totaal werden in Meierijstad negen arbeidsmigranten aangetroffen die ergens illegaal woonden. Ook stuitten de onderzoekers op brandgevaarlijke situaties.

Vijf gemeenten in het gebied de Meierij voerden samen een week lang actie tegen spookbewoning. Dat zijn behalve Meierijstad ook Heusden, Boxtel, Vught en Sint-Michielsgestel. Aan de actie deden niet alleen gemeenteambtenaren mee maar ook onder anderen politiemensen, medewerkers van de belastingdienst en Enexis.

Criminele zaken opsporen

In een toelichting op de actie zei burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad dat de gezamenlijke aanpak bedoeld was om criminele zaken op te sporen. Criminelen gebruiken leegstaande panden om drugs of wapens te verbergen, gestolen goederen op te slaan en om er mensen in te huisvesten die illegaal in Nederland zijn. Dan zou er sprake kunnen zijn van mensenhandel.


Het komt ook voor dat tijdens een brand plotseling meer mensen naar buiten komen dan er volgens de gemeentelijke administratie wonen. “Dat is gevaarlijk,” aldus de burgemeester.

In de vijf gemeenten werden zestig leegstaande panden bezocht. In 17 gevallen bleken er mensen te wonen die nergens waren ingeschreven, twee panden werden bewoond in strijd met het bestemmingsplan, in negen gevallen was er sprake van een brandgevaarlijke situatie en er werd één persoon betrapt die uitkeringsfraude pleegde.

Wapens, drugs en gestolen goederen werden niet gevonden. Op dit moment is ook nog geen geval van mensenhandel bewezen. “De eerste indruk is dat het aantal overtredingen beperkt is,” aldus Van Rooij.


Voor zover de burgemeester van Meierijstad bekend is, zijn er tijdens de actie geen mensen op straat gezet. “Althans daar heb ik geen signalen van gekregen,” aldus Van Rooij.

De komende tijd wordt er vaker op spookbewoning gecontroleerd. Burgemeester Van Rooij benadrukte het belang van de samenwerking tussen de Meierij-gemeenten. “Op die manier voorkom je een waterbedeffect waarbij mensen uit de ene gemeente vertrekken om in de andere gemeente in een leegstaand pand te gaan wonen,” aldus Van Rooij.