Commissaris van de Koning opent 1 Ander Festival

Het 1 Ander Festival wordt voor de 30ste keer gehouden en wordt geopend door Commissaris van de Koning Ina Adema.

SCHIJNDEL – Komende zaterdag en zondag vindt in het Schijndels Kloosterpark het 1 Ander Festival plaats. Voor de dertigste keer en daarom zal Commissaris van de Koning Ina Adema het festival zondag officieel openen. Het culturele ontmoetingsfeest van Schijndel en omstreken is het hele weekend gratis toegankelijk.

Op zaterdag is het Fiesta Latina, met foodtrucks en veel dansbare Latin muziek tot in de kleine uurtjes. Op de zondag verandert 1 Ander Festival in een totaalfestival voor alle leeftijden met wereldmuziek, (straat)theater, verhalenvertellers, een kinderplein en het Phoenix Cultuurplein.

Dit is nieuw
Nieuw dit jaar is dat het festival geheel ‘cashless’ wordt. Consumptiemunten kunnen alleen nog maar met pin worden gekocht. Verder krijgt het terrein een ware metamorfose; er komt een andere indeling met een nieuw hoofdpodium, een DJ stage en meer ruimte voor de foodtrucks. Ook de openingstijden veranderen: zaterdag van 15.00 tot 01.00 uur en zondag van 13.00 tot 21.00 uur.

Sindicato Sonico uit Antwerpen is zaterdagavond de hoofdact tijdens Fiesta Latina.

Fiesta Latina
Op zaterdag is het dus Fiesta Latina. Dit jaar is er in de middag al livemuziek. Er staan volop terrassen en foodtrucks met allerlei lekkernijen uit de wereldkeuken. Om 18.30 uur verzorgt Eddy Takaria een openbare Salsa dansworkshop. Deze workshop vormt de opmaat naar een heerlijke Latin dansavond. Hoofdact op zaterdag is Sindicato Sonico uit Antwerpen. Deze ultieme fiesta band met muzikanten uit Mexico, Bolivia, Chili, Colombia en Cuba, mengt traditionele ritmes als mariachi, cumbia en salsa met funk, ska en rock.

Wereldmuziek en theater
Op zondag komen ritmes en klanken uit alle windstreken samen. De hele dag is er volop wereldmuziek, theater en nog veel meer op het kinder- en het Phoenix Cultuurplein. In het bostheater kan het publiek genieten van een nieuw programmaonderdeel: ‘Woorden met Akkoorden’. Er zijn twee sessies met ‘live’ optredens door muzikanten, dichters en woordkunstenaars. Afsluiter van het festival is Maurino. Het repertoire van deze Chileense Amsterdammer is dansbaar, rauw en persoonlijk, een unieke ‘Future Latin’ sound van reggae drums, jazzy piano en dikke baslijn.

Afsluiter van het festival op zondag is Maurino. Het repertoire van deze Chileense Amsterdammer is dansbaar, rauw en persoonlijk.

1 Ander Onderwijs
Eigenlijk begint het festival vrijdag al. Dan vindt 1 Ander Onderwijs plaats. Alle groepen 5 en 7 van de Schijndelse basisscholen zijn dan op het festivalterrein uitgenodigd om deel te nemen aan een interactief cultureel programma met allerlei workshops en optredens.

Tolerantie en vrijheid
Het 1 Ander Festival wil via cultuur een statement maken en aandacht geven aan de thema’s tolerantie, vrijheid en duurzaamheid. Om dit allemaal mogelijk te maken leveren zo’n 120 vrijwilligers (onder wie dit jaar ook een groep van 25 vluchtelingen) en meer dan twintig culturele en maatschappelijke organisaties een actieve bijdrage. Het programma en andere informatie is te vinden op de website van 1 Ander Festival.