College krijgt slagroomtaart voor plan sneller bouwen

MEIERIJSTAD - Of wethouder Rik Compagne vrijdag inderdaad een slagroomtaart van Arie de Zwart (PvdA) tegemoet kan zien die hij samen met het college van B en W dan mag gaan verorberen, dat zal nog moeten blijken.

Maar feit is wel dat De Zwart met die aankondiging de mening van nagenoeg de hele gemeenteraad vertegenwoordigde, namelijk dat de plannen die het college heeft om de woningbouw in Meierijstad te gaan vergroten en te versnellen, op unanieme steun mogen rekenen.

Natuurlijk, er zijn nog vragen, opmerkingen en suggesties, maar dat er nu “eindelijk” serieus werk van wordt gemaakt om in alle 13 kernen van Meierijstad de woningnood snel te gaan aanpakken, daar kreeg het college donderdagavond in de commissievergadering Mens & Maatschappij alle handen voor op elkaar.

Zelfbewoningsplicht

In de nieuwe plannen van het college moeten er in Meierijstad de komende jaren niet 400 maar 600 nieuwe woningen per jaar worden gebouwd. En naast alle al bestaande locaties en inbreidingsmogelijkheden moet er daarom de mogelijkheid van twee nieuwe woonwijken worden onderzocht, 1 in Schijndel en 1 in Sint-Oedenrode.

En om te voorkomen dat speculanten daar ‘brood’ in zien, wil de gemeente een voorkeursrecht gaan invoeren, wat inhoudt dat iedereen die in die gebieden grond wil verkopen, dat eerst moet aanbieden aan de gemeente.

Einde Paaspop ?

Overigens vroeg Mirjam van Esch (Hart) zich wel af of nieuwbouw op de nu beoogde locatie in Schijndel “tegen het terrein van Paaspop aan” wel zo’n goed idee is, “want dat betekent einde van Paaspop denk ik”, zo merkte ze op.

Ondanks het feit dat er dus bijna sprake was van een ‘juichstemming’ donderdagavond waren er ook nog wel enkele kritische kanttekeningen en met name Jankees Schwiebbe (CDA) kondigde aan bevreesd te zijn dat veel nieuw te bouwen woningen zullen worden gekocht door mensen die zo’n woning dan als tweede woning gaan gebruiken en dan vooral om die tweede woning te gaan verhuren. Hij pleitte daarom voor het invoeren van een ‘zelfbewoningsplicht’ en kondigde aan daar wellicht een motie voor in te zullen dienen en werd daarin gesteund door de SP.

Volgens wethouder Compagne heeft onderzoek in Meierijstad uitgewezen dat er tot nu toe niet echt veel noodzaak is om zo’n zelfbewoningsplicht in te voeren, maar Schiebbe was het daar niet mee eens. “Als je het nu niet invoert dan ben je straks te laat” zo hield hij vol.

Maar dat Meierijstad sneller en meer woningen gaat bouwen en daarvoor een team van 4 medewerkers aantrekt, kosten 360.000 euro per jaar, dat staat wel vast want daar zijn alle raadsleden blij mee. Zo blij dus zelfs dat het college vrijdag een slagroomtaart tegemoet mag zien van de PvdA.