College buigt voor raad: onderzoek naar huizen 'groene long' Rooi

MEIERIJSTAD – Burgemeester en wethouders van Meierijstad gaan onderzoeken of er huizen kunnen worden gebouwd bij de nieuwe multifunctionele accommodatie in de wijk Kienehoef in Sint-Oedenrode. Een meerderheid van de gemeenteraad drong via een motie aan op zo’n onderzoek.

Tijdens de raadsvergadering van 24 juni bleek dat B&W helemaal geen zin hebben in zo’n onderzoek. Het college liet toen nog in het midden wat het met de motie zou doen. Die wordt gevolgd nu er een onderzoek komt.

Wethouder Coby van der Pas deed er alles aan om de gemeenteraad op andere gedachten te brengen, maar uiteindelijk kon ze een raadsmeerderheid er niet van overtuigen dat zo’n onderzoek niet moet worden gedaan.

Vragen naar de bekende weg

De raad wilde het per se omdat met de bouw van huizen geld verdiend kan worden dat gebruikt kan worden voor de bouw van de multufunctionele accommodatie en twee scholen.

Volgens Van der Pas is zo’n onderzoek vragen naar de bekende weg en zij weet het antwoord al. Sociale huurwoningen brengen nooit genoeg geld op om het tekort weg te werken. Bovendien tasten volgens haar huizen het karakter van de groene long aan.

Massief bouwblok


Het idee om die huizen bovenop het gebouw te zetten leidt volgens haar tot hogere kosten, vertraging en tot een massief bouwblok dat de omwonenden mogelijk tot aan de Raad van State zullen aanvechten. “Als u dit onderzoek wilt dan doet u een lang inspraakproject met de omwonenden teniet. Kinderen, ouders en leerkrachten die al zo lang op een nieuwe school wachten moeten mogelijk nog langer wachten,” aldus Van der Pas.

Woensdag lieten burgemeester en wethouders de gemeenteraad weten dat er toch een onderzoek komt. De uitslag is uiterlijk 4 november bekend.