Code Rood voor horeca Meierijstad na corona-explosie (video)

De Sok, De Beurs en Visite gaan vrijwillig komend weekend dicht

MEIERIJSTAD – Horecaondernemers in Meierijstad die de coronaregels overtreden lopen het risico dat ze hun zaak moeten sluiten. De tijd van waarschuwen is voorbij. Aanleiding is de schrikbarende stijging van het aantal corona patiënten in Meierijstad afgelopen week. De kroegen de Sok, De Beurs en Visite in Schijndel hebben zelf al besloten komend weekend dicht te gaan.

Van 9 tot en met 15 september zijn er in Meierijstad 10 nieuwe besmettingen vastgesteld. De week erna explodeerde dat cijfer naar 59, bijna een verzesvoudiging in één week. Volgens burgemeester Kees van Rooij zijn die besmettingen opgelopen tijdens feestjes, zowel privé als in horecabedrijven. Wat hem betreft is de maat vol.

Nieuw nauw met de regels

De gemeente Meierijstad had donderdagmorgen een eigen persconferentie georganiseerd. Er was zwaar geschut ingezet. Behalve Van Rooij zat ook wethouder Harry van Rooijen achter de tafel. Ze werden bijgestaan door Robert van den Brand, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland afdeling Meierijstad, en Niki Hendriks, regiomanager Koninklijke Horeca Nederland.

De vier hadden geconstateerd dat er de afgelopen weken in Meierijstad in verschillende horecazaken bijeenkomsten zijn geweest, waarbij men het niet zo nauw nam met de regels.

Laatste waarschuwing

Burgemeester Van Rooij en wethouder Van Rooijen zijn hierover in gesprek gegaan met Koninklijke Horeca Nederland (KHN), afdeling Meierijstad en een aantal kroegbazen. De burgemeester heeft hun verteld dat dit gesprek de laatste waarschuwing is en dat als de signalen blijven komen, er boetes en sluitingen volgen. KHN deelt de zorgen en staat achter het standpunt van de burgemeester.

De meeste besmettingen vinden plaats binnen de groep 19 tot 49 jaar. Besmettingen vinden plaats bij feestjes in de privésfeer, maar contactonderzoek wijst uit dat dit ook gebeurt tijdens feestjes in café’s en andere horecabedrijven. Daarnaast zien de gemeente en de horecabond dat er op veel plaatsen, ook bij sportverenigingen, te veel mensen zijn die geen afstand houden.

Pijnlijk besluit

De drie café's in Schijndel die nu samen hebben besloten om tijdelijk dicht te gaan doen dat met pijn in het hart. “Door de laatste ontwikkelingen omtrent het virus, is het steeds moeilijker om alle richtlijnen op te volgen voor ons en onze gasten. Ook wij zien de stijgende lijn en hebben daarom een moeilijk besluit genomen,” aldus de eigenaren van de café’s in een verklaring.

Komend weekend zijn de drie café’s dicht “zodat het personeel en de gasten gezond kunnen blijven”. Daarna zal elk weekend worden bekeken hoe de situatie is.