Challenge voor bewoners Van Coothhuis

VEGHEL - Voor de bewoners van het Van Coothhuis in Veghel breken enkele sportieve weken aan. Naar gelang hun leeftijd gaan ze rondjes lopen in de binnenthuin van hun woonzorgcomplex dat onderdeel is van de organisatie Dagelijks Leven. Het idee is afkomstig van de vier dochters van de Veghelse Jan Simons. Op hun beurt werden zij weer geïnspireerd door de Britse oorlogsveteraan, Captain Tom uit Engeland. De honderdjarige man die zichzelf een uitdaging had gesteld om geld binnen te halen voor de medische wetenschap met een sportieve challenge: 100 rondjes.

Deze krasse knar deed het viertal erg denken aan hun 94-jarige vader die in het van Coothhuis woont dat gespecialiseerde kleinschalige zorg biedt voor mensen met dementie en momenteel 16 bewoners telt. Hun vader is altijd erg sportief, energiek en levendig geweest. Maar onlangs is hij 5 weken geveld geweest door corona en nu gelukkig weer herstellende. Hij houdt van beweging, uitdaging en een leuke activiteit samen met de andere bewoners is juist nu belangrijk voor iedereen.

Met rollator, stok of in de arm

Met de maatregelen van het RIVM in het achterhoofd bedachten de zussen een sportieve activiteit. Ze daagden de bewoners uit om gedurende een aantal weken, dagelijks te gaan lopen in de binnentuin. Net als ‘Captain Tom’ gaan ze de uitdaging aan met hun leeftijd. Gedurende de komende periode lopen de bewoners het aantal rondjes van hun eigen leeftijd. Elke keer een paar totdat ze bij hun eigen leeftijd zijn aanbeland. De oudste loopt dus de meeste rondjes. Toevallig Jan Simons met z’n 94 jaar. De bewoners doen mee naar eigen vermogen en kunnen eventueel lopen met rollator, stok, rolstoel, of in de arm van een verzorgster. Bewoners die niet lopen, of een keer geen zin hebben, kunnen gewoon publiek zijn en aanmoedigen. De activiteit Dagelijks (L)even actief ging dinsdag 19 mei met bubbels en gebak feestelijk van start.

Jeu-de-Boulesbaan

Die inspanning leveren ze niet voor niets. “De rondjes die de bewoners lopen, kunnen worden gesponsord. Het geld dat binnenkomt besteedt het Van Coothhuis aan een jeu-de-boules baan die in de binnentuin voor de bewoners wordt aangelegd. Het geld dat overblijft gaat naar een breder maatschappelijk doel”, aldus Marie-Jose. Iedereen kan op afstand steunen door te sponsoren en een bedrag te storten op rekeningnummer: NL85RABO0313649480 t.n.v. Stichting Vrienden van Dagelijks Leven, onder vermelding van: Dagelijks (L)even Actief van Coothhuis Veghel.