CDA wil meer volkstuintjes om wachtlijsten weg te werken

MEIERIJSTAD – Er moeten in Meierijstad meer volkstuintjes komen, want de vraag naar die tuintjes is groot. Het kan voorkomen dat het vijf jaar duurt voordat iemand een volkstuintje krijgt.

Het CDA in de gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd te onderzoeken of er ruimte is voor meer volkstuintjes.

Jankees Schwiebe van het CDA: “Het begon met een verhaal van iemand die zei dat hij op een wachtlijst stond voor een tuintje. We zijn toen als partij gaan navragen en we kwamen tot de conclusie dat het een structureel probleem is. Bij alle vijf de volkstuinverenigingen in Meierijstad staan mensen op de wachtlijst. In extreme gevallen kan het wel vijf jaar duren voordat je aan de beurt bent.”

Samen buiten zijn

Hoe het komt dat nu zoveel mensen een volkstuintje willen is gissen, maar Schwiebe sluit niet uit dat het te maken heeft met de coronacrisis. “Wij denken dat meer mensen een tuintje willen omdat ze dan buiten zijn, op afstand met andere mensen samen iets kunnen doen en omdat ze goedkoper eten kunnen kweken. Dat is meestal nog gezonder ook”.

Maar hoe kom je aan meer volkstuintjes? “We moeten kijken of het mogelijk is bestaande complexen uit te breiden, bijvoorbeeld als ze grenzen aan gemeentegrond die niet ergens anders voor wordt gebruikt. Je zou ook nog kunnen kijken of je volkstuinverenigingen naar plekken kunt verhuizen die groter zijn, maar dat wordt al een stuk moeilijker,” aldus de CDA’er.

Wat Schwiebe het liefst zou willen is dat de gemeente gaat meedenken. Er zijn misschien boeren die stukken grond hebben die als volkstuincomplex ingericht kunnen worden. Schwiebe: “Ik kan me voorstellen dat de gemeente dan het initiatief neemt, bijvoorbeeld door die grond te huren en dan te verhuren aan mensen die een tuintje willen. Je kunt als gemeente faciliteren.”