Carillon in Schijndel klinkt weer als vanouds

Hans van den Boomen bijt de spits af

SCHIJNDEL – De Stichting Smitsorgel en Beiaard Schijndel (SSBS) pakt de draad weer op. Op zaterdag 13 juni is er om 13.15 uur weer een inloopconcert. Er mogen dertig bezoekers in de Sint Servatiuskerk in Schijndel.

Zaterdag bijt Hans van den Boomen de spits af. Hij was van 1968 tot 2006 als piano- en orgeldocent actief in Schijndel en Sint-Oedenrode. Zijn carrière als docent eindigde in juni 2006 bij de Meierijse Instellingen voor Kunsteducatie (MiK).

Als pianist maakte Van den Boomen, samen met zijn collegadocenten Jos Brocken, viool, en Henri Lievens, accordeon, deel uit van het vermaarde Wiener Trio. Tijdens zijn bijna veertigjarig docentschap hebben honderden kinderen en volwassenen uit Schijndel en Sint-Oedenrode les van hem gehad.

De laatste tijd zijn er veel dingen veranderd bij de stichting. De gemeente droeg het beheer van de toren en het carillon over aan de stichting en er kwam een nieuw logo.

Tommy van Dooren geslaagd

Het belangrijkste is wel dat de Schijndelse Stadsbeiaardier Tommy van Doorn met vlag en wimpel is geslaagd voor zijn eindexamen. Dat had wel tot gevolg dat hij niet langer voorzitter van de stichting kan zijn. Die rol is overgenomen door Joost van der Werf, zelf een begenadigd amateurbeiaardier.

Iedere zaterdag tussen 14:00 -15:00 uur dwarrelen de klanken van de klokken van het carillon vanuit de toren van de Heilige Servatiuskerk over de Markt in Schijndel. Het carillon heeft een automatisch speelwerk, wat ieder kwartier een kort fragment van een bekende melodie laat horen. Wat veel mensen niet weten is, dat er iedere zaterdag een beiaardier de toren in gaat, in de speelkamer achter de speeltafel plaatsneemt en beiaard speelt voor de

marktbezoekers en het winkelende publiek.

Om de veertien dagen speelt de professionele stadsbeiaardier Tommy van Doorn, de overige weken spelen om de beurt twee amateur-beiaardiers: Paul Schiphof en Joost van der Werf.

Komende zaterdag strooit de nieuwe voorzitter van de Stichting Smitsorgel en Beiaard Schijndel, Joost van der Werf, in hoogsteigen persoon op zijn muzikale manier de tintelende klanken van het carillon over Schijndel uit.

Het nieuwe logo is gemaakt door Marcel Jurriëns