Burgemeester Van Rooij in Frankrijk vanwege D-day Normandië

MEIERIJSTAD – Burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad heeft woensdag in Frankrijk een herdenkingsbijeenkomst bijgewoond ter gelegenheid van de invasie, morgen precies 80 jaar geleden.

De burgemeester was daarvoor uitgenodigd door zijn Franse collega Jean Pierre L'honneur, de burgemeester van Carentan-les-Marais, meldt het Brabants Dagblad. L'honneur was op zijn beurt in september 2021 aanwezig bij de onthulling van een gedenkteken op de Vlagheide in Eerde.

Morgen wordt op Omaha Beach de landingsoperatie, Operatie Overlord, herdacht en daarbij zijn naast de Franse president Macron ook de Amerikaanse president Joe Boden en president Zelensky van Oekraïne aanwezig.

Burgemeester Van Rooij is niet bij die herdenking aanwezig, maar was woensdag in Frankrijk vanwege de nauwe banden die Meierijstad heeft met de 101e Airborne Division die in september 1944 een belangrijke rol speelde bij de operatie Market Garden. Bij die operatie landden veel parachutisten op de Vlagheide tussen Eerde en Schijndel en waren van daaruit nauw betrokken bij de bevrijding van Zuid-Nederland.

Dit najaar wordt die bevrijding, nu dus precies 80 jaar geleden, ook in Meierijstad herdacht met tal van activiteiten.