Burgemeester Kees van Rooij: 'We strijden nu tegen onzichtbare vijand'

Burgemeester vergelijkt Tweede Wereldoorlog met coronacrisis

MEIERIJSTAD – “In de Tweede Wereldoorlog waren mensen agressors, nu strijden we tegen een onzichtbare vijand”. Dat zegt burgemeester Kees van Rooij in een digitale toespraak ter gelegenheid van dodenherdenking.

Als gevolg van de coronacrisis vond die in een andere omstandigheid plaats dan normaal. Van Rooij legde samen met de wethouders en plaatselijke vertegenwoordigers van herdenkingscomités op zeven plekken kransen. Dat gebeurde in alle stilte.

Mensen waren de agressors
Van Rooij nam een toespraak op, waarin hij veel linken legde met de coronatijd. Van Rooij: “De coronacrisis wordt inmiddels al vaak vergeleken met de Tweede Wereldoorlog. Ik denk dat dat voor een deel logisch is. Er is echter één groot verschil. In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog en in de Tweede Wereldoorlog zelf, waren het mensen die anderen verschrikkelijke dingen aandeden. Het waren mensen die agressors werden, mensen die helden werden. Mensen die het leven lieten voor onze vaders en moeders, voor onze opa’s en oma’s. Voor ons, voor onze kinderen, voor onze kleinkinderen. Wij moeten daar bij stilstaan. Juist dit jaar”.

We sluiten het filmpje met de volledige toespraak bij.