Burgemeester Kees van Rooij niet blij met actie café De Sok

MEIERIJSTAD – Burgemeester Kees van Rooij vindt dat café De Sok in Schijndel niet bijdraagt aan de gezamenlijke verantwoordelijkheid om de corona-besmettingscijfers zo snel mogelijk omlaag te brengen.

Dat zegt hij in een reactie op het plan van De Sok om net over de grens in België een ruimte te huren en de eigen gasten daar met bussen naar toe te brengen zodat ze daar kunnen feesten. In België kan dat omdat de coronaregels daar soepeler zijn.

De Sok zet op de feesten eigen personeel en beveiligers en dj's in en alleen mensen die een kaartje hebben gekocht en per bus mee naar België gaan zijn welkom. Per avond kunnen er 200 feestgangers mee naar de Belgische Sok.

Volgens Thomas de Groot had het café na de versoepeling met veel moeite weer personeel kunnen vinden voor de dansavonden. Hij wil die mensen niet aan de kant zetten nu in Nederland de horeca weer om acht uur ’s avonds dicht moet.

Burgemeester Kees van Rooij is verantwoordelijk voor de veiligheid in Meierstad. Toen in september vorig jaar het aantal besmettingen in Meierijstad explodeerde waarschuwde hij de horecabedrijven. Wie de toen geldende coronaregels zou overtreden zou de zaak moeten sluiten. Een aantal cafés in Schijndel, waaronder De Sok, besloten toen zelf al een weekend dicht te gaan.

Bittere pil

Nu De Sok met de eigen gasten naar België gaat om daar te feesten heeft Van Rooij daar zijn vraagtekens bij. “De nieuwe maatregelen vallen alle mensen zwaar, maar we weten ook allemaal waarvoor we het moeten doen. Het is een bittere pil voor diverse bedrijven, waaronder horeca en evenementenbranche.”

Volgens de burgemeester kan de Nederlandse overheid niet optreden tegen de actie van De Sok omdat die buiten onze landsgrenzen plaatsvindt.

“De Sok organiseert in het buitenland een actie die in Nederland niet is toegestaan, waar andere horecabedrijven er samen de schouders onder zetten om zo snel mogelijk door deze – voor ieder van hen – moeilijke periode heen te komen. In Nederland mogen horecabedrijven immers na 20 uur niet meer open zijn. Tegelijkertijd kan de overheid hier niet tegen optreden, omdat dit buiten de grens wel mag en in Nederland niet. Zo draag je niet bij aan onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om de besmettingscijfers zo snel mogelijk omlaag te krijgen. En daar hoop ik op, zodat álle horecaondernemers weer zo snel mogelijk open kunnen,” aldus burgemeester Van Rooij.

Burgemeester Kees van Rooij