Buren welkom bij Alzheimerdag De Watersteeg

VEGHEL - Op donderdag 21 september is het Wereld Alzheimerdag. Ook bij verpleeghuis De Watersteeg in Veghel laat men deze dag niet zomaar voorbij gaan. Het thema is samen aan tafel. Waarbij ‘samen’ niet alleen betrekking heeft op de bewoners en het verzorgend personeel en vrijwilligers. Bianca van der Stappen van Team Welzijn nodigt ook de wijkbewoners van harte uit hierbij aanwezig te zijn.

Familieleden van de bewoners met alzheimer zijn ’s-morgens al welkom. Zij gaan samen met hen eerst iets lekkers bakken voor bij het koffiemoment dat om 18.30 uur in de grote zaal begint. Via flyers heeft men de buurtbewoners hierop attent gemaakt. Dat komt goed uit, want twee dagen later is het Nationale Burendag. Dan is deze samenkomst bij De Watersteeg alvast een goed begin, vindt Van der Stappen.

Gemoedstoestand
In De Watersteeg verblijven de bewoners met alzheimer in kleine woongroepen. Op die manier probeert men hen de juiste aandacht te geven. Om dat allemaal op het juiste moment te doen is natuurlijk lastig. De mensen van de verzorging beginnen daar al mee als hun clienten opstaan. Hoe wordt iemand wakker, in welke gemoedstoestand is deze. Anderen houden zich gedurende de dag met de bewoners bezig.

Handverzorging of make-up
Ook de vrijwilligers spelen volgens Bianca hierbij een belangrijke rol. Hoewel men veel vrijwilligers in huis heeft doet zij toch nog een beroep op mensen die nog wat uurtjes over hebben. Zo zoekt ze een duo om bijvoorbeeld in de huiskamers de bewoners speciaal aandacht te geven aan hand- en huidverzorging. Niet alleen om de nagels te lakken. Ook om de mensen te voorzien van een mooi make-upje. Creatievelingen kan men ook goed gebruiken. Want dat de bewoners graag creatief bezig zijn bleek wel uit een onlangs gehouden feestweek waarbij flessen leuk werden versierd. Bianca hierover: “Je ziet de bewoners dan genieten want er komt gewoon een glimlach op iemands gezicht”.

Ontvangst door straatartiesten
De activiteiten bij De Watersteeg tijdens Alzheimerdag op 21 september zijn volgens Bianca van der Stappen een mooie gelegenheid voor buurtbewoners om zich te oriënteren. De start is bij de hoofdingang aan de Reigerdonk. Daar verwelkomen straatartiesten onder leiding van René Hildesheim vanaf 18.30 uur de belangstellenden en verwijzen hen verder.