'Buitenlandse arbeiders zijn niet meer weg te denken'

Gemeente en bemiddelaars sluiten overeenkomst voor goede huisvesting

MEIERIJSTAD – “De inzet van internationale werknemers is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Daarom moeten we samen werken aan een goede en veilige woon-, werk- en leefomgeving voor deze mensen.”

Dat zegt wethouder Jan Goijaarts van de gemeente Meierijstad. Hij tekende deze week een overeenkomst met HOBIJ en OTTO Work Force, twee bemiddelingsbureaus voor arbeidsmigranten. Ook Van den Elzen Plants zette een handtekening. Ze hebben afgesproken dat zij alles zullen doen om voldoende goede huizen te bouwen voor buitenlandse arbeiders en te voorkomen dat die worden uitgebuit.

Geen uitbuiting, geen overlast

Vooral de agrarische en logistieke bedrijven in Meierijstad zijn afhankelijk van arbeiders uit het buitenland. In de afspraak staat dat gemeente en de twee genoemde bemiddelaars er onder meer voor zorgen dat er voldoende woonruimte is, dat de huizen veilig en goed onderhouden zijn, dat er niemand uitgebuit wordt, dat er niet te veel mensen in een woning wonen en dat er geen overlast is voor de mensen in de buurt.

Er zijn veel meer bemiddelingsbureau dan OTTO en HOBIJ. Goijaarts hoopt dat ook zij afspraken willen maken. “Zo krijgen we meer zicht op de situatie en kunnen we gerichter werken aan een gezamenlijke aanpak voor een goede en veilige woon- werk- en leefomgeving,” aldus de wethouder.

Bevestiging van keuzes

Het bedrijf Van den Elzen Plants ontwikkelt zelf een plan voor de huisvesting van z’n buitenlandse seizoenarbeiders. “Onze pieken in arbeidsbehoefte worden grotendeels ingevuld door seizoenmedewerkers. Wij regelen voor hen huisvesting, nu nog op veel verschillende locaties. Wij willen dat meer centraliseren en tegelijkertijd willen we de medewerkers een kwalitatieve hoogwaardige huisvesting bieden die aan hun wensen voldoet. Dit convenant onderschrijft hoe wij als Van den Elzen Plants tegen huisvesting aankijken en bevestigt ons in de keuzes voor toekomst. ’’ aldus Maurice Deben van Van den Elzen Plants.

Frank van Gool van OTTO Work Force is blij met de overeenkomst: “Internationale medewerkers zijn hardwerkende mensen zoals wij allemaal. Ze verdienen een fatsoenlijk leven in Nederland en daarbij hoort ook fatsoenlijke huisvesting. Met dit convenant legt de gemeente Meierijstad een basis. Daar zijn we erg blij mee.”