Braveau start dagbesteding op Land van Kien (video)

SINT-OEDENRODE – De zorghoeve Arbeidslust op het Land van Kien is vanaf 1 januari uitgebreid met een zorgboerderij. Hoeve Arbeidslust slaat de handen hiervoor ineen met lunchroom Braveau. De cliënten van het huidige zorgconcept die sinds anderhalf jaar in het Land van Kien werken, krijgen voorrang om te bepalen of ze willen blijven.

Braveau is bekend in Sint-Oedenrode om de lunchroom en de ‘bakery’ in het centrum. “Vorig jaar kwamen de Helden van Kien bij ons op de koffie om te vragen hoe wij onze dagbesteding doen. Toen gaf ik al aan dat het mijn grootste wens was om een zorgboerderij met een woning voor mensen met een beperking op te zetten”, zegt Maartje Diks. Haar man Kevin runt de zorgboerderij. “Het is een schitterende plek om te werken tussen het groen en de dieren”, zegt Kevin.  

'Kanjers' van Kien
Voor de doelgroep; mensen met een beperking, is het volgens Braveau prettiger om de dagbesteding te doen in een rustige omgeving. Braveau noemt cliënten liever kanjers. Eén van die kanjers is Jan. “Ik ben meer van het buitenwerk en doe liever iets met dieren. Dat vind ik gewoon leuk. Voor mij is dit de ideale plek.” Kevin Diks zegt dat de kanjers in de buitenlucht ook makkelijker hun hoofd kunnen leegmaken door het werk tussen de dieren.

Het Land van Kien krijgt er dus een aantal ‘kanjers’ bij. Meestal gaat het om ongeveer acht cliënten per dag. De mogelijkheid is er volgens Braveau om in de toekomst door te groeien en met groepen te werken. Er is meer dan genoeg te doen op de zorgboerderij. De paarden moeten verzorgd worden, de eitjes van de kippen worden geraapt, koeien en varkens gevoerd en er is onderhoud aan het park. Bovendien ligt er een grote moestuin. Vanuit de tuin gaan er producten naar de boerderijwinkel.”

Scouting Rooi
Hoeve Arbeidslust draait door, onafhankelijk van of de ‘kanjers’ aanwezig zijn. “We kijken wekelijks hoe de dagbesteding kan ondersteunen met het werk. We willen ontspanning en inspanning goed combineren. Dat er ook ruimte is voor creatieve activiteiten en rust.” De vergevorderde plannen om de Scouting Rooi achter Hoeve Arbeidslust te huisvesten zijn vooralsnog nog niet rond. “Wij maken vooral gebruik van het Heldenhonk dat op het terrein staat. In de toekomst zou het mooi zijn als het pand van de scouting ook doordeweeks niet leegstaat”, zegt Maartje Diks.

Mede-eigenaar van Helden van Kien, Roel Jansen, heeft ook plannen voor de toekomst van de zorgboerderij. “In de toekomst willen we hier een nieuw gebouw bouwen voor de scouting. Daarnaast is het ideale plaatje dat mensen die hier op de zorgboerderij werken ook een plekje krijgen om te wonen. Dat zou fantastisch zijn.”

Vanaf 1 januari is de zorgboerderij van Braveau gestart op het Land van Kien.