Braveau breidt zorgaanbod op Land van Kien uit met zorgboerderij

SINT-OEDENRODE – De zorghoeve Arbeidslust op het Land van Kien wordt vanaf 1 januari uitgebreid met een zorgboerderij. Hoeve Arbeidslust slaat de handen hiervoor bijeen met lunchroom Braveau. De cliënten van het huidige zorgconcept die sinds anderhalf jaar in het Land van Kien werken krijgen voorrang om te bepalen of ze willen blijven. “Ze krijgen minder prikkels dan in een drukke omgeving, kunnen buiten hun hoofd leegmaken en het werk met de dieren geeft onze kanjers ook rust”, zegt Braveau-eigenaresse Maartje Diks.
Lunchroom Braveau start volgend jaar een zorgboerderij in het Land van Kien.

Braveau is bekend in Sint-Oedenrode om de lunchroom en de ‘bakery’ in het centrum. “Vorig jaar kwamen de Helden van Kien bij ons op de koffie om te vragen hoe wij onze dagbesteding doen. Toen gaf ik al aan dat het mijn grootste wens was om een zorgboerderij met een woning voor mensen met een beperking op te zetten. Dat hebben ze goed onthouden”, zegt Maartje Diks. Haar man Kevin zal de zorgboerderij runnen. “Kevin heeft al een paar keer meegelopen zodat de doelgroep weet wie hij is. We willen een warme overdracht zodat we al gewend aan elkaar raken.”

'Kanjers' van Kien
Voor de doelgroep, mensen met een beperking, is het volgens Diks prettiger om de dagbesteding te doen in een rustige omgeving. “Ze krijgen minder prikkels dan in een drukke omgeving, kunnen buiten hun hoofd leegmaken en het werk met de dieren geeft onze kanjers ook rust. We werken vanaf januari onder één plekkie”, aldus Diks. Braveau noemt cliënten liever kanjers. Het Land van Kien krijgt dus een aantal ‘kanjers’ erbij. Meestal gaat het om ongeveer acht cliënten per dag. De mogelijkheid is er volgens Braveau om in de toekomst door te groeien en met groepen te werken. Er is meer dan genoeg te doen op de zorgboerderij. Diks: “De paarden moeten verzorgd worden, de eitjes van de kippen geraapt, koeien voeren, varkens verzorgd en onderhoud aan het park. Bovendien ligt er een grote moestuin en vanuit de tuin gaan er producten naar de boerderijwinkel.”

Scouting Rooi
Hoeve Arbeidslust draait door onafhankelijk van of de ‘kanjers’ aanwezig zijn. “We kijken wekelijks hoe de dagbesteding kan ondersteunen met het werk. We willen ontspanning en inspanning goed combineren, dat er ook ruimte is voor creatieve activiteiten en rust.” De vergevorderde plannen om de Scouting Rooi achter Hoeve Arbeidslust te huisvesten zijn vooralsnog nog niet rond. Diks: “Wij maken vooral gebruik van het Heldenhonk wat op het terrein staat. In de toekomst zou het mooi zijn als het pand van de scouting ook doordeweeks niet leegstaat.”