Brabantse OV-fiets onthuld ter gelegenheid van 15-jarig bestaan (video)

DEN BOSCH - Wie regelmatig met de trein reist of in de buurt van een station woont, kent ze ongetwijfeld: de niet te missen blauw-gele huurfietsen van de NS. Deze OV-fietsen bestaan alweer 15 jaar en dat moet gevierd worden.

De speciale editie van de fiets werd woensdag onthuld door regiodirecteur van de NS Magdalena Piotrowska en Bossche wethouder mobiliteit Roy Geers (Rosmalens Belang). "Het is belangrijk dat de fiets veel gebruikt wordt", aldus Geers. "Ideaal om zo van je werk, evenement of naar school te gaan. En hoe mooi is het dan dat je zo'n mooie Brabantse OV-fiets kunt treffen."

"We merken dat de populariteit van de OV-fiets blijft groeien, ook in Brabant", stelt Piotrowska. "Vorig jaar werden er in de provincie bijna 650.000 ritten gemaakt." Dit aantal is verdeeld over Breda (147.000), Eindhoven Centraal (141.000), Tilburg (135.000) en Den Bosch (113.000).

Elke provincie heeft zijn eigen fiets, die ontworpen werd door kunstenaar Daniël Rozendaal. Kenmerkend voor de Brabantse versie zijn de afbeeldingen van de worstenbroodjes en de otters, die verwijzen naar de Biesbosch. Het Van Abbemuseum in Eindhoven en de bolwoningen uit Den Bosch zijn ook op de fiets terug te vinden. Van de fiets zijn er vijf gemaakt, die straks te vinden zijn in Den Bosch, Eindhoven en Roosendaal.

De OV-fiets is erg populair onder reizigers. Reizigers maakten in 2023 5,9 miljoen ritten op de OV-fiets. Dat is een stijging van een half miljoen ten opzichte van 2022. Inmiddels zijn er 22.500 fietsen beschikbaar, verdeeld over 288 locaties.

Foto: NS / Daisy de Pater
Van mediapartner, Dtv Nieuws