Brabants Dagblad meldt dat Frits van Eerd ook in 2014 al verdacht werd

VEGHEL – (Oud) topman Frits van Eerd van Jumbo is 10 jaar geleden ook al een keer verdacht van witwaspraktijken. Dat meldt het Brabants Dagblad zaterdag in een groot verhaal op de voorpagina.

Het Openbaar Ministerie was in 2014 bezig met een onderzoek naar sponsorgeld van Jumbo dat zou zijn gebruikt om winsten van een grote drugscrimineel wit te wassen.
Ook de zuster van Frits van Eerd, Colette Kloosterman-Van Eerd en de huidige topman van Jumbo, Ton van Veen, zijn in 2014 gehoord als getuige in dat onderzoek, zo meldt het BD.
In dat onderzoek van 2014 zou ook The E. , die 2 jaar geleden als hoofdverdachte naar voren kwam bij het onderzoek dat het Openbaar toen instelde en waarbij Fits van Eerd 5 dagen werd vastgezet, al als een belangrijke verdachte zijn aangemerkt. Theo E. was toen ploegleider van een Jumbo motorcross team waar Jumbo als sponsor nauw bij betrokken was.

Eigen gebruik
Volgens het Brabants Dagblad zou in 2014 zijn gebleken dat E. het sponsorgeld niet gebruiktevoor de motorcross, maar via constructies doorschoof naar een drugscrimineel. En ook zou een getuige verklaard hebben dat Van Eerd sponsorgeld terug kreeg voor eigen gebruik.
“Jumbo zei na de arrestatie van Van Eerd in 2022 dat het geen signalen had ontvangen dat geld van de supermarktketen voor andere doeleinden was gebruikt dan sponsoring in de motorsport. Nu blijkt dat er dus wel degelijk een verdenking was”, aldus het BD vandaag.

Weerwoord
Het onderzoek in 2014, dat tot nu toe niet in de publiciteit bekend was geworden, leidde destijds niet tot vervolging en de advocaat van Frits van Eerd, Robbert Jonk, zegt vandaag in de krant dat de verdenking destijds ‘ten onrechte’ is geweest en volgens hem is er ook geen verband tussen de zaak uit 2014 en die van 2022.

Jumbo
Jumbo laat vandaag in een reactie in het BD weten dat het destijds om één specifieke sponsorrelatie ging en dat het ‘zeer onwaarschijnlijk’ was dat Van Eerd destijds wist dat Theo E. het sponsorgeld gebruikte voor een witwasconstructie.
Met betrekking tot het onderzoek dat in 2022 plaatsvond en waarbij Frits van Eerd werd gearresteerd staat een voorbereidende zitting gepland op 16 september. Van Eerd wordt daarbij verdacht van omkoping en valsheid in geschrifte. Of het Openbaar Ministerie hem ook witwassing ten laste zal leggen is nog onduidelijk.