Brabants bevrijdingsfestival staat in de steigers (video)

DEN BOSCH- Ook vanuit de gemeente Meierijstad gaan er natuurlijk een hoop mensen naar het Bevrijdingsfestival in Den Bosch. De Pettelaarse Schans in Den Bosch wordt daarom omgetoverd tot festivalterrein voor de 5-mei viering komende zondag.

De bouwers zijn hard aan het werk om de boel in de steigers te zetten want er is nog genoeg te doen voor 4 mei. Productieleider Sem van der Sanden: "Het gaat ontzettend goed. De stroom is aangelegd, een groot deel van de tenten staat al klaar en we zijn goed op weg met de podia."

De artiesten worden verdeeld over drie podia. De allerjongsten kunnen hun ei kwijt bij de spelactiviteiten en voor de jongeren wordt meer ruimte gemaakt voor house en techno. Om dat allemaal in goede banen te leiden worden aardig wat mensen opgetrommeld.

"We hebben een goed team", vertelt programmadirecteur Anna Zwezerijnen. "Sommigen doen het al jaren en anderen voor het eerst, maar we zetten ons voor tweehonderd procent in om er wat moois van te maken."

Gratis voor iedereen
Het evenement, waarvan er veertien in Nederland gehouden worden, is gratis toegankelijk voor iedereen. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage vanuit het Rijk. Volgens de programmadirecteur wordt de komende tijd het gesprek gevoerd of dit een structurele bijdrage gemaakt kan worden. "Die gesprekken beginnen op zes mei, dan gaan we kijken hoe we dat vorm kunnen geven", vertelt zij.

Lokaal houden
Toch is het best spannend om zo'n evenement te organiseren, vindt Zwezerijnen. Ook omdat de laatste jaren niet makkelijk waren voor het festival omdat regen of corona roet in het eten gooiden. "We zijn deels afhankelijk van horeca inkomsten, die kunnen we alleen op de dag zelf maken, maar we proberen het zo lokaal mogelijk te houden dus we hopen dat veel mensen van ons feest komen genieten."

En dat lokaal houden begint al bij de artiesten, zo speelt Bosschenaar Flemming een thuiswedstrijd op de Pettelaarse Schans als Ambassadeur van de Vrijheid. Verder staan, onder andere, Kinderen voor Kinderen, Prins S en de Geit en Blanks op het programma.