Borst vooruit en mooi fluiten bij Fenix (video)

6 en 7 november vogeltentoonstelling Fenix

SCHIJNDEL – Vogelvereniging Fenix organiseert samen met de zustervereniging uit Sint-Oedenrode het eerste weekend van november een vogeltentoonstelling. Daarbij zijn kanaries, exoten, grote en kleine parkieten volop vertegenwoordigd. Vanwege de vogelgriep mochten er deze keer geen kwartels aanwezig zijn. Voorafgaand werden de vogels gekeurd waarbij de mooiste en beste in de prijzen vallen.

Keuring
De eigenaar hoopt dan ook dat de ingezonden vogel zich aan de keurmeester van zijn beste kant laat zien. Er zijn standaard regels waar een vogel aan dient te voldoen. Keurmeester Laurens Broos: “We letten op heel dingen. We letten op model, de kleur en de conditie van de vogel. We geven punten waarbij 100 het maximale is, maar dat geven we eigenlijk nooit. 92, 93 punten is wel het maximale”.

Selecteren
Jo van Stiphout is een vogelliefhebber: “Ik probeer om enkele weken voor de keuring thuis vogels te selecteren die hoog gaan scoren. Want ze zijn allemaal niet even mooi. Het begint al bij de fok van een vogel om daarbij het kaf van het koren te scheiden”.

De tentoonstelling in De Vink is op zaterdag 6 november van 20:00 tot 22:00 uur en zondag 7 november van 10:00 tot 16:00 uur te bezoeken.

De keurmeester aan het werk
Keuring vogels voorafgaand aan de tentoonstelling