Bomen Hoogstraat Veghel verhuizen naar Vijfmaster

VEGHEL – De bomen op de parkeerplaats tegenover de Broedershof aan de Hoogstraat in Veghel gaan woensdag op transport. De bomen worden herplant bij basisschool de Vijfmaster en de Kraijenhoffstraat in Veghel.

De bomen in de Hoogstraat zijn daar ongeveer tien jaar geleden geplant. Het zijn vier platanen, één moeraseik en één valse christusdoorn. Het uitgraven, maken van de kluiten en voorbereiden van de nieuwe plantgaten gebeurt dinsdag 13 april. De dag erna gaan ze op een dieplader naar hun nieuwe duurzame groeiplaats en worden daar verankerd.


Vanaf 2020 heeft de gemeente circa 1600 nieuwe bomen aangeplant in het openbaar gebied. Buiten de bebouwde kom zijn nog eens 1275 boomvormers geplant. Dat zijn hele jonge bomen. Boomvormers worden meestal in bossen aangeplant waardoor er door natuurlijke selectie een evenwichtig en natuurlijk beeld kan ontstaan.

Wethouder Harry van Rooijen: “Voor elk boom die we kappen willen we in principe andere bomen terug planten. Maar een verwijderde boom kan niet altijd ter plaatse worden vervangen. En we streven naar duurzame groeiomstandigheden, dus de juiste boom op de juiste plaats. Het kappen van bomen haalt vaak snel het nieuws. Ook al gebeurt dat gewoon om goede reden zoals ziekte, reconstructie aan de weg, onoplosbare overlast of gevaar; en meer bomen hebben de extreme droogte en hitte van de afgelopen twee jaar onvoldoende doorstaan. Maar ondertussen planten we dus ook nieuwe bomen en behouden we bomen als dat verantwoord is. De Hoogstraat is hier een prachtig voorbeeld van.”