Boeren kunnen nu via app waterinformatie over hun grond krijgen

MEIERIJSTAD – Boeren en tuinders in het stroomgebied van Waterschap de Dommel kunnen voortaan waterinformatie over hun eigen perceel krijgen via een app. Dat is de zogenoemde Perceelwijzer.

Deze app geeft actuele informatie over bijvoorbeeld onttrekkingsverboden, neerslagverwachtingen, grond- en oppervlaktewaterstanden. Daarnaast heeft de app een meldingsfunctie, zowel van gebruiker naar waterschap als andersom.

De Perceelwijzer is een initiatief van de drie Brabantse waterschappen, Provincie Noord-Brabant en ZLTO .

Op de websites van de waterschappen konden boeren en tuinders al informatie en kaarten met waterdata raadplegen, die zij nodig hebben voor hun bedrijfsvoering. Met een app komt daar een extra service bij.

De Perceelwijzer combineert data van het waterschap en open data en geeft daarmee realtime inzicht op smartphone of tablet. In de app kan de gebruiker zelf instellen waarover hij berichten wil ontvangen, zoals bij aanpassingen in een stuw, bij nieuwe meetgegevens of als er een onttrekkingsverbod is afgegeven.

Met de Perceelwijzer is het bovendien mogelijk om een melding te maken bij het eigen waterschap, bijvoorbeeld als een duiker verstopt is.