Boeren en gemeente botsen over stankoverlast

MEIERIJSTAD – De ZLTO Meierijstad voelt zich niet serieus genomen en respectloos behandeld door burgemeester en wethouders. De gemeente wil de landelijke norm voor geuroverlast verlagen van 14 naar 10. Dat betekent dat boeren in Meierijstad minder geuroverlast mogen veroorzaken. Aanvankelijk was het plan de norm te verlagen naar 8, zoals in sommige andere gemeenten is gebeurd.

Omdat de boeren niet krijgen wat ze willen hebben ze een brief geschreven aan de gemeenteraad, Die wordt woensdag behandeld tijdens een beeldvormende avond en die staat 17 december op de agenda van de gemeenteraad.

Niet gelukkig

De boeren zijn indertijd betrokken geweest bij de besprekingen over de geuroverlast. Maar ze zijn niet gelukkig met de manier waarop het hele proces heeft plaatsgevonden en de manier waarop de gemeente conclusies heeft getrokken uit het overleg “los van het feit of we het er nu wel of niet meer eens zijn”, aldus de ZLTO.

Toen het plan er eenmaal lag heeft de ZLTO nog een zienswijze ingediend. Daar is volgens de belangenorganisatie van boeren nooit een rechtstreeks antwoord op gekomen. Door te googelen hebben ze op de website van de gemeente wel iets gevonden dat klonk als een antwoord, maar de toonzetting daarvan vinden ze niet respectvol richting de boeren. Daarom voelt de ZLTO zich niet serieus genomen.

Nauwelijks klachten

Desalniettemin is de ZLTO blij dat Meierijstad de landelijke norm wil verlagen naar tien in plaats van naar acht. Toch vinden ze dat niet genoeg. Volgens de ZLTO zijn er in Meierijstad nauwelijks klachten over stankoverlast en neemt aantal bedrijven dat geur uitstoot in rap tempo af. “Daarom is de verlaging van de norm helemaal niet nodig,” aldus de ZLTO.

De boerenorganisatie schrijft aan de gemeenteraadsleden dat de geurhinder ook helemaal niet afneemt als de normen strenger worden. Die neemt alleen af als bedrijven bewegen en die bewegen niet als de normen streng zijn.

Buitengebied op slot

Volgens de ZLTO is er nog een probleem. Als de geurnorm omlaag gaat komen boeren die bijvoorbeeld een zorgboerderij willen beginnen in de knel. Volgens de boerenorganisatie gaat feitelijk de hele ontwikkeling van het buitengebied op slot. De ZLTO sluit zelfs niet uit dat er dan in de kleine kernen geen huizen meer gebouwd kunnen worden.

Burgemeester en wethouders denken daar heel anders over. Volgens hen betekent een strengere geurnorm juist dat er meer ontwikkelingen plaats kunnen vinden in het buitengebieden en dat er juist eerder huizen gebouwd kunnen worden.

De reden waarom Meierijstad strengere normen wil zijn volgens burgemeester en wethouders helder: “Sinds de normen tien jaar geleden zijn vastgesteld is het belang van gezondheid, van milieu en van niet-agrarisch gebruik van het landelijk gebied, zoals recreatie en toerisme, groter is geworden.”

Bovendien, aldus de gemeente, is Meierijstad helemaal niet zo streng. In omliggende gemeenten worden normen gehanteerd die veel lager liggen dan 10.