Boeren beter beschermd tegen criminaliteit in buitengebied

Meierijstad - Boeren in het buitengebied kunnen zich met een speciaal huurcontract beter beschermen tegen criminelen die misbruik willen maken van hun boerderij, stallen of grond. Boeren krijgen steeds vaker te maken met kwaadwillende huurders die illegale ondermijnende activiteiten op boerenbedrijven opzetten. Denk bijvoorbeeld aan wietkwekerijen of druglabs maar het komt ook voor dat drugsafval net zoals mest op het land wordt verspreid. Het nieuwe model huurcontract moet dat voorkomen en criminelen buiten de deur houden.

De maatregelen om de weerbaarheid van boeren in het buitengebied te vergroten zijn maandag afgesproken tussen de gemeenten Meierijstad, Boekel, Bernheze, het Openbaar Ministerie (OM), politie en lokale afdelingen van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO).

Het nieuwe huurcontract verplicht boeren tot allerlei controlemaatregelen die potentiële criminele huurders moet afschrikken. Gaat het toch fout, dan zijn de boeren veel beter ingedekt tegen de gevolgen. Het OM kan bijvoorbeeld besluiten om een boer niet te vervolgen en een gemeente om een boerenbedrijf niet (tijdelijk) te sluiten.

Het nieuwe model huurcontract
De boer moet dus voorkomen dat hij een prooi wordt voor criminelen. In het huurcontract voor (op)stallen of grond worden dan ook harde eisen gesteld. Zo moet de achtergrond van de huurder gecontroleerd worden, de huur mag niet cash worden betaald, de verhuurde ruimte moet altijd toegankelijk zijn en vier keer per jaar maakt de boer foto’s van de ruimte. Als de boer denkt dat er iets mis is dan meldt hij dat bij de politie. Als aan al die voorwaarden wordt voldaan zal bij eventuele criminele activiteiten de boer niet of minder hard worden aangepakt.

Schrijnende verhalen
Femke van de Plas is vertrouwenspersoon Veilig Buitengebied van de ZLTO. Haar functie bestaat nog maar sinds januari van dit jaar en zij is speciaal aangesteld om boeren(families) op te vangen die slachtoffer zijn geworden van criminelen. Ze hoort schrijnende verhalen over zeer slimme criminelen die op gewiekste wijze beslag weten te leggen op de opstallen van een boer. “Je kunt maar één keer nee zeggen tegen criminelen”, daarna ben je in hun macht en maak je geen kans meer. Werk je niet meer mee, dan word je desnoods bedreigd.”

Familie bedreigd
Burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad gaf maandag een voorbeeld van hoe hard boeren getroffen kunnen worden als ze verkeerde keuzes maken. Hij vertelde een verhaal uit eigen ervaring over een schuur in het buitengebied die werd verhuurd aan criminelen. De boer kwam erachter dat de huurder het slot had vervangen. Toen hij deze daarop aansprak en vroeg wat er in de schuur gebeurde, werd de boer fijntjes verteld dat hij daar niks mee te maken had en werd zijn familie bedreigd. Een week later brandde zijn schuur af. Er werd een drugslab aangetroffen met alle strafrechtelijke gevolgen voor de boer van dien. Ook de bank zegde de hypotheek van de boer op.

Een verhaal met uitsluitend verliezers. Had de boer een nieuw model huurcontract gebruikt, dan was de huurder waarschijnlijk afgehaakt. En zo niet dan was de boer achteraf beter beschermd geweest door zijn huurcontract als hij de voorwaarden had gevolgd.

Vlnr: Gerard van Zutven ZLTO, Dianne van Gammeren politie, Kees van Rooij, burgemeester Meierijstad, ondertekenaars voor onze gemeente van het convenant weerbaar buitengebied.
Fotograaf: Paul van Asseldonk