Boekwinkels bieden een literair cadeau

Vrouwkje Tuinman schrijft novelle over mysterieuze dood drie kinderen

DEN BOSCH/MEIERIJSTAD – Bijna negentig Brabantse boekwinkels verspreiden vanaf zaterdag 4 september het literaire cadeau van schrijfster Vrouwkje Tuinman aan lezers in de Brabant. Haar novelle Tijdelijk verblijf is vanaf dat moment ook als e-book beschikbaar voor leesliefhebbers.


Het literaire cadeau is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en de literaire organisatie Tilt.

Van zaterdag 4 september t/m zondag 3 oktober 2021 wordt dit boek gratis meegegeven aan lezers, die voor € 12,50 boeken aanschaffen in deelnemende Brabantse boekwinkels.

Politieonderzoek

Tuinman dook voor haar novelle de Brabantse historische archieven in en stuitte op een politieonderzoek uit Eindhoven dat haar vervolgens niet meer losliet.

In 1959 overleden kort na elkaar drie broers uit een Eindhovens gezin. “Na een aantal jaar van vooral autobiografische poëzie vond ik in het schrijven van deze novelle mezelf als prozaschrijver terug. Ik kon mijn journalistieke kant kwijt in het willen uitzoeken van details over de zaak, en over het leven eind jaren vijftig in deze stad.”

Smoezelig pension

Eindhoven maakt na de oorlog een ongekende groei door. De plaats biedt werk, woningen en vermaak aan iedereen. Een jonge weduwe bouwt er eind jaren vijftig aan een toekomst voor haar kinderen. Onder haar leiding groeit een smoezelig pension uit tot een plek waar gasten uit de internationale variété-wereld graag verblijven. Maar hoe hard ze ook werkt, ze kan niet voorkomen dat haar gezin iets vreselijks overkomt.

In Tijdelijk verblijf schetst Vrouwkje Tuinman aan de hand van waargebeurde feiten het beeld van een moeder die poogt te overleven door de overtuiging dat het, in deze ‘stad van de toekomst’, geen zin heeft nog over het verleden te praten.

Grote Poëzieprijs

Vrouwkje Tuinman (1974) publiceerde vier romans en zes dichtbundels. Voor haar bundel Lijfrente ontving ze de Grote Poëzieprijs 2020. Haar laatste roman Afscheidstournee, verschenen in 2016, beschrijft het leven na de dood van de wereldberoemde vioolvirtuoos Nicolò Paganini. Tuinman werd genomineerd voor onder andere de Debutantenprijs en de Libris Literatuurprijs. Haar werk is vertaald in het Engels en het Duits.

Cover van het boek Tijdelijk Verblijf