Boek over gewone familie geeft beeld van bijna 100 jaar Schijndelse geschiedenis

'Ons Mousje' schrijft kroniek over Oerlemans

SCHIJNDEL – Ons Mousje heeft een boek geschreven over een gewone Schijndelse familie. De familie Theo Oerlemans. Ons Mousje is de bijnaam van de jongste dochter Anne Marie Oerlemans. Het idee voor het boek ontstond op een verjaardagsfeestje.

Anne Marie zou teksten schrijven bij gedigitaliseerde familiefoto’s. Dat leidde tot een boek van 240 pagina’s.

Medje gade mee stome

Het verhaal begint rond 1900, wanneer de twee hoofdpersonen Anna van Weert en Theo Oerlemans worden geboren in twee echte Schijndelse families. Theo, de jongste zoon van een klompenmakersgezin en Anna, het derde kind van een ripmaker. De twee leren elkaar rond 1930 kennen op de kermis waar Theo de gedenkwaardige woorden uitspreekt: ‘Medje gade mee stome?’, een uitnodiging om samen de stoomcarrousel te bezoeken.

In 1934 trouwen ze. Het echtpaar gaat eerst op de Schoot wonen. Theo schoolt zich midden in de crisisjaren om van klompenmaker naar elektricien en in 1939 verhuizen ze naar de Hoofdstraat waar ze een elektriciteits- en loodgieterszaak beginnen. Ze krijgen acht kinderen. De kinderen groeien op in een veranderende wereld en verspreiden zich in alle richtingen. Het verhaal eindigt in 1970 wanneer het laatste kind trouwt en zoon Christ de zaak overneemt.

Mooi tijdsbeeld

De beschreven gebeurtenissen spelen zich af tegen het decor van de snel wisselende sociaal economische ontwikkelingen van dit tijdperk, waardoor een mooi tijdsbeeld geschetst wordt. Voor het boek is gebruik gemaakt van een breed scala aan bronnen, waaronder uniek materiaal, zoals de familiefoto’s en de bewaard gebleven correspondentie met de oudste dochter op kostschool.

Wie belangstelling heeft voor het boek kan contact opnemen met Anne Marie Oerlemans: 06-18853385 of j-oerlemans@xs4all.nl .