'Blij met de kans die we hebben gekregen'

initiatief VOLOP om lege panden te vullen slaat aan

SINT-OEDENRODE – Ze zijn blij dat ze de kans hebben gekregen zichzelf letterlijk en figuurlijk in de etalage te zetten. Jos Janssen en Silvie van Hoek laten trots hun Healing Zentrum aan de Borchgrave in het centrum van Sint-Oedenrode zien.

Het pand stond een tijd geleden nog leeg en vormde samen met andere lege winkels een trieste aanblik. Jos en Silvie hebben er weer leven in gebracht.

VOLOP

Overal staan winkelpanden leeg. Ondernemers gooiden het bijltje erbij neer omdat ze niet meer op konden boksen tegen de onlinewinkels. In een aantal gevallen gaf corona het laatste zetje. In Meierijstad proberen ze die leegstaande winkels weer – al dan niet tijdelijk – gevuld te krijgen. Daarvoor is speciaal VOLOP Meierijstad opgericht.

In Sint-Oedenrode hebben meerdere winkels een nieuwe bestemming gekregen. In Veghel is één leegstaand pand in gebruik bij een kunstenaar en in Schijndel wordt één etalage ingericht met wisselende exposities.

Volgens Donna van den Bosch van VOLOP is dat het begin van een veelbelovende ontwikkeling. Daarom waren donderdag mensen van de gemeente en centrummanagers uitgenodigd om een toer langs die winkels te maken.

Belangstelling Rooi het grootst

Van meet af aan is de belangstelling in Rooi groter dan in andere dorpen. In Sint-Oedenrode is voorlopig de limiet bereikt. In Veghel en Schijndel gaat het wat minder hard, terwijl juist in Veghel de meeste winkelpanden leeg staan.

VOLOP heeft geen onderzoek gedaan naar de oorzaak van dat verschil. Volgens Donna van den Bosch zou het er mee te maken kunnen hebben dat in Rooi de panden zijn bevolkt door initiatiefnemers die niet alleen iets verkopen, maar die ook de gelegenheid bieden elkaar te ontmoeten. “In Schijndel en Veghel zijn die mogelijkheden er misschien al,” aldus Van den Bosch.

Screening is serieus

Niet iedereen kan zomaar tijdelijk en tegen een gereduceerd tarief ruimte huren via VOLOP. Er worden voorwaarden gesteld. “De screening is serieus,” zegt Donna van den Bosch. “Een initiatief moet levensvatbaar zijn en de initiatiefnemers moeten garanderen dat er elke dag bezetting is. Dat is een hele verantwoordelijkheid.”

Jos Janssen en Silvie van Hoek zijn tevreden met het systeem. Zij hebben een healingpraktijk aan huis, maar nu ze in het centrum een winkelpand met grote etalages hebben merken ze dat mensen gemakkelijk binnenlopen. “De drempel is laag,” zegt Jos. “Het is voor ons echt een hele mooie kans om ons zelf te laten zien,” zegt Silvie. Ze kunnen nu ook de geneeskrachtige stenen mooi uitstallen.

Voor haar telt ook dat de winkelstraat er nu veel mooier uitziet. Ze wijst naar een pand, schuin aan de overkant dat leeg staat. “Zie je hoe vies die ramen zijn. Die ga ik straks maar eens schoonmaken”.

Donna van den Bosch (l) ontvangt haar gasten bij het Healing Zentrum