Blauwalg in water in Schijndel

Er wordt geregeld onderzoek naar de waterkwaliteit gedaan

Waterschap Aa en Maas heeft een kleine week geleden in water aan de Mgr. Bekkersstraat/Kerkendijk in Schijndel blauwalg ontdekt. De bacteriën, die zich in warm water ontwikkelen kunnen volgens de website van de gemeente Meierijstad gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier.

De één is hier volgens de gemeente gevoeliger voor dan de ander. Daarom adviseert Meierijstad contact met water te vermijden wanneer u twijfelt over de kwaliteit daarvan.
Zoet water
Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water. Dit zit in sloten, beken en kanalen. Als er veel voedingsstoffen in het water aanwezig zijn en de temperatuur van het water hoog is, kan blauwalgenbloei ontstaan. Dit is te herkennen aan een blauwgroene laag op het water.
Raakt u blauwalgen aan? Spoel het zo snel mogelijk af met water of bel de dokter. Als u in contact bent geweest met blauwalgen kunt u last krijgen van jeuk of rode vlekken op uw huid of in uw ogen. Ook hoofdpijn en maag- en darmklachten komen voor. Ook dieren kunnen last krijgen van gezondheidsklachten na aanraking met blauwalgen. Denk hierbij aan honden die in het water zwemmen. Heeft u een vermoeden dat er blauwalg of botulisme bij u in de buurt is? Maak dan een melding bij waterschap Aa en Maas.
Zwemmen
Tijdens het zwemwaterseizoen van 1 mei tot 1 oktober controleert het waterschap de waterkwaliteit van de aangewezen zwemlocaties. Wilt u gaan zwemmen in natuurwater, check dan eerst de website www.zwemwater.nl om te zien waar het veilig en schoon kan. Als er bijvoorbeeld blauwalgen voorkomen in het water, kan Provincie Noord-Brabant besluiten om de zwemlocatie tijdelijk te sluiten. Bij de locatie zelf worden dan borden geplaatst met een waarschuwing. Daarnaast wordt gekeken of het er veilig is om in te zwemmen en of er niet te veel afval, zoals glasscherven, op de bodem ligt.
Zwemmen in kanalen kan levensgevaarlijk zijn en is dan ook verboden.