Blaaskapellen ‘Rooi Blaost’ zorgen voor feeststemming op Rooise markt (video)

SINT-OEDENRODE – Tientallen blaaskapellen verzamelden zich zaterdag 25 mei in het centrum van Sint-Oedenrode. De eerste editie van ‘Rooi Blaost’ vond hier namelijk plaats.

Na maanden van hard werk en steun van donaties was het eindelijk zo ver. 35 blaaskapellen zorgden voor een dag vol muzikaal entertainment. Op negen verschillende plekken konden mensen genieten van de blaasmuziek uit de gehele regio. Mede-organisator Ronald de Leest is dan ook trots op het feit dat ‘Rooi Blaost’ en feit was. “We zijn vanaf vorig jaar juli bezig geweest met de voorbereidingen. Dankzij ongeveer 100 vrijwilligers en steun van donaties en sponsoren hebben we dit met zijn allen kunnen bereiken.”

Blaaskapellen staan bekend om het maken van carnavalsmuziek, maar volgend De Leest zijn er veel meer smaken: “De blaaskapellen maken allerlei soorten muziek. Zo is er voor ieder wat wils.” Naast het muzikale spektakel, was ‘Rooi Blaost’ ook een competitie voor de blaaskapellen, met drie categorieën en een winnaar per categorie. Maar hoe wordt de winnaar bepaald? Jurylid John van de Crommert vertelt er meer over: “We hebben een simpel lijstje. Wat belangrijk is, zijn onder andere de stemming, samenspel, niveau van de arrangementen, tempo, ritmiek, originaliteit en contact met het publiek”, zegt hij lachend.

Ondanks dat het weer een beetje een spelbreker was, was het centrum van Sint-Oedenrode goed gevuld en bleek ‘Rooi Blaost’ en geslaagd evenement. En dat smaakt naar meer, ook voor De Leest: “Ook volgend jaar zal Rooi Blaost plaatsvinden op de laatste zondag van mei”, verzekert hij.