Bijzondere hommage aan overleden beiaardier Gildas Delaporte

SCHIJNDEL – Wie komende zaterdag tussen 14:00 en 15:00 uur de markt in Schijndel bezoekt is getuige van een wel heel bijzonder klokkenspel. Beiaardier Tommy van Doorn brengt dan een hommage aan zijn deze week overleden collega beiaardier Gildas Delaporte.

Gildas Delaporte
Delaporte was een veelzijdig musicus en is in 1964 geboren in het Franse Rouen. Op 5 januari 1999 trad hij in dienst bij het toenmalig Hertog Jan Centrum in Schijndel als ‘stadsbeiaardier’ van Schijndel. Hij was ook een gevierd zanger van Franse chansons en ook contrabassist bij Philharmonie zuidnederland. Tot 2019 bespeelde Delaporte iedere twee weken op zaterdag de beiaard onder de klok op de Sint Servatiuskerk op de Markt in Schijndel. Tommy van Doorn, die Delaporte per 1 januari dit jaar als beiaardier opvolgde: “Ik heb Gildas in Schijndel en Geldrop na een lange tijd van vervangen mogen opvolgen. Ik bewaar een mooie herinnering aan ons laatste treffen bij zijn afscheid als beiaardier in Geldrop, een maand of twee terug. Ondanks alles was de sfeer gemoedelijk en opgewekt en ging het vooral over muziek”.

Beiaardbespeling
In principe wordt er iedere zaterdagmiddag tijdens de Schijndelse weekmarkt van 14:00 tot 15:00 uur op de beiaard gespeeld. De bespelingen zijn daarbij zo verdeeld dat Tommy van Doorn als beroepsbeiaardier om de week speelt. De overige zaterdagen worden dan ingevuld door amateurbeiaardiers.

Hommage
Beiaardier Van Doorn draagt de bespeling komende zaterdag aan zijn collega op: “Op het programma staat muziek uit de Passietijd en muziek van troost. Ook klinkt de ‘Sonata a cembalo solo’ van componist Sybrandus van Noordt. Dat speelde Gildas vaak op concerten. Een virtuoze vertolking hiervan door Gildas is op Youtube terug te zien. Als afsluiting speel ik het slotkoor van Bachs Matthäuspassie, ‘Wir setzen uns mit Tränen nieder’ “.
De beiaardbespeling in de Sint Servatiuskerk op de Markt begint komende zaterdag om 14.00 uur.

Gildas Delaporte