Bijna veertig plannen voor zonneparken in Meierijstad

Specialisten gaan plannen komende weken beoordelen

MEIERIJSTAD – In Meierijstad zijn 38 plannen ingediend voor een zonnepark. Samen bijna 300 hectare. De plannen verschillen in grootte van een halve hectare tot 35 hectare.

Wethouder Jan Goijaarts is blij met de rijke oogst in de eerste tranche: “Er valt straks wat te kiezen; nu komt het aan op échte kwaliteit, op plannen die daadwerkelijk iets toevoegen aan het buitengebied, aan onze energieopgave en voor onze inwoners”.

In totaal heeft de gemeente dit jaar zo’n vijftig hectare beschikbaar voor zonneparken. De gemeente gaat een commissie instellen die al die plannen moeten beoordelen. De verwachting is dat de commissie nog voor de zomer een advies uitbrengt aan de gemeente. Burgemeester en wethouders beslissen welke plannen door gaan naar de volgende ronde. De indieners hebben dan nog een half jaar om de plannen verder uit te werken.

Specialisten
In de commissie die de eerste plannen moet beoordelen zitten specialisten op het gebied van onder meer landschap, duurzame energie, ecologie en biodiversiteit en agrarische zaken.

Eind vorig jaar presenteerde de gemeente Meierijstad een kaart met zoekgebieden voor windmolen- en zonneparken. Dat leverde toen al meteen een storm van protest op. In Keldonk protesteerden inwoners vooral tegen plannen voor zonneparken. In Wijbosch was het protest vooral gericht tegen het idee om windmolens in de buurt van natuurgebied Wijboschbroek te bouwen.

Bijna veertig plannen voor een zonnepark in Meierijstad