Bijeenkomst Waterschap de Dommel over Klimaatrobuust beekdal Sint-Oedenrode (video)

SINT-OEDENRODE – Op woensdag 12 juni organiseerde Waterschap de Dommel samen met de gemeente Meierijstad een informatiebijeenkomst over het project ‘Klimaatrobuust beekdal Sint-Oedenrode’. In het bestuurscentrum werden geïnteresseerde bewoners bijgepraat over de voortgang van het project.

Het project is in het leven geroepen om wateroverlast rondom de Dommel te beperken. Onder andere door de extreme droogte afgelopen zomer en de hevige regenval de laatste paar maanden, is het risico op overstromingen in het gebied rondom de rivier toegenomen. Uit berekeningen bleek dat minstens eens per honderd jaar een deel van Sint-Oedenrode zou overstromen als er niets gedaan zou worden.

Om dit tegen te gaan, werden er twee plannen gemaakt. Het bestuur van het waterschap en het college van de gemeente Meierijstad kozen voor de optie om op enkele plekken winterbedden van 25 meter breed aan te leggen. Ook moet de gehele Dommel klimaatrobuust worden. Door deze plannen uit te voeren, zou niet alleen de kans op overlast verminderd moeten worden, maar zou bijvoorbeeld ook de waterkwaliteit van de Dommel beter worden.

Nu het project in een vergevorderd stadium terecht is gekomen, heeft Waterschap de Dommel besloten om een informatiebijeenkomst te organiseren. Zo kan het de bewoners van Sint-Oedenrode op de hoogte brengen van de huidige voortgang. Ook biedt het de ruimte aan bewoners om vragen te stellen over het project, zodat voor iedereen duidelijk wordt wat er precies gaat gebeuren en waarom. Projectleider Marcel van den Broek laat weten blij de zijn dat de werkzaamheden eindelijk van start gaan: “Na jaren van plannen maken is het heel fijn om te zien dat de schop in de grond gaat. Ik kijk enorm uit naar het eindresultaat.”