Bij RKSV Schijndel hebben ze begrip voor het stilleggen van de competitie

(Door Rob Dekkers)

SCHIJNDEL - Voetbalbond KNVB maakte vorige week bekend dat alle amateurcompetities worden stopgezet in verband met de coronacrisis. Bij RKSV Schijndel hebben ze daar begrip voor, maar ze maken zich wel zorgen over de toekomst.


Veel clubs in Meierijstad zagen de bui al hangen. “Wij waren wel voorbereid op de beslissing van de KNVB,” zegt Sjef van Tartwijk, voorzitter van RKSV Schijndel. “We leven in een onwerkelijke situatie. En bij ons komt de gezondheid van de mensen komt op de eerste plaats. Sport is maar een bijzaak. We vinden het een heel begrijpelijk besluit.”


Sportieve gevolgen

Over de sportieve gevolgen maken ze zich bij de club niet zo druk. Het eerste elftal van Schijndel doet het redelijk in de competitie. Er zat mogelijk een periodetitel in, maar ze leggen zich zonder morren neer bij de beslissing en dat geldt ook voor de andere teams. Waar sommige elftallen nog kans hadden op een prijs, haalden andere elftallen juist opgelucht adem dat het zware seizoen erop zit.

“We gaan ons nu vooral richten op het nieuwe seizoen,” aldus Sjef van Tartwijk. “We zijn al bezig met voorbereidingen, maar dat is natuurlijk lastig omdat we niet zomaar bij elkaar kunnen komen. Het sportpark is zelfs dicht, maar elk nadeel heb zijn voordeel, om met Cruyff te spreken. Het grote onderhoud aan de wedstrijd velden is twee maanden vervroegd. De doelen op het hoofdterrein zijn al van het veld.

Zorgen
Toch maakt de club zich zorgen over de toekomst. Zoals de meeste voetbalverenigingen heeft Schijndel drie bronnen van inkomsten. De kantine levert een kwart van onze inkomsten op. En dat ligt nu natuurlijk helemaal stil, terwijl in deze tijd van het jaar de kantine-inkomsten juist erg hoog zijn, door de toernooien en andere activiteiten. Daarnaast is er de contributie en tot slot zijn er inkomsten uit sponsorgelden. “De sponsorinkomsten voor dit seizoen zijn al binnen,” legt Van Tartwijk uit, “maar ik kan me voorstellen dat sommige sponsors die erg te lijden hebben onder de crisis volgend seizoen nog eens na gaan denken over verlenging van de overeenkomst. Dat zagen we ook bij de vorige crisis in 2009."

Om de financiële gevolgen te kunnen opvangen heeft de club samen met WEC en Avanti bij de gemeente een verzoek om steun ingediend. “We hopen dat de gemeente ons de huur van de sportterreinen voor de periode van 8 maart tot 1 juli kwijtscheldt. En daarnaast doen we nog een beroep op andere noodfondsen van de overheid en de bond."

Maandag werd bekend dat de knvb samen met enkele sponsors een bedrag van 11 miljoen beschikbaar stelt om het Nederlandse voetbal financieel te steunen in deze crisis.

"Om het volledige Nederlands voetbal een steuntje in de rug te geven heeft de KNVB, samen met de Oranje-internationals en hoofdsponsor ING, een steunpakket ter waarde van 11 miljoen euro opgezet. Het pakket bestaat uit donaties, maatregelen en tegemoetkomingen om de financiële gevolgen van het coronavirus enigszins te beperken."

Verenigingsleven op zijn gat
Maar het belangrijkste impact van de sluiting van het sportpark is toch wel de sociale beleving in het dorp en binnen de vereniging. Naast het voetbal zijn er bij de club allerlei andere activiteiten, zoals een biljartclub en een jeu-de-boule competitie. “Ook toernooien voor de jeugd en de volwassenen gaan niet door, en daardoor zien mensen elkaar nauwelijks meer,” constateert Van Tartwijk. “Voor veel mensen is de sportvereniging toch in de eerste plaats een plek waar je samen komt en andere mensen ziet. Dat geldt zeker voor alle vrijwilligers. Daarom gaan we onze trouwe vrijwilligers een briefje sturen om ze een hart onder de riem te steken.”