Bij elkaar voor een nieuw voedselbos in Streekpark Kienehoef (video)

SINT-OEDENRODE – Een glasvlakte van ongeveer 0,5 hectare bij Streekpark Kienehoef moet binnenkort omgetoverd worden tot een voedselbos. Woensdag 26 juni werd daarom een bijeenkomst georganiseerd om buurtbewoners op de hoogte te stellen van de plannen en te enthousiasmeren om mee te gaan helpen met de aanleg.

Het idee ontstond een jaar of zeven geleden bij Frans van den Berk. Hij werkte destijds in Eindhoven en kwam op de fiets regelmatig jongeren tegen die zich bezighielden met de natuur. “Dat inspireerde mij. Toen ben ik gaan bekijken wat de mogelijkheden waren om een voedselbos aan te leggen bij een stuk bos aan de zuidelijke randweg.” De gemeente wees Van den Berk op de complicaties die daarbij zouden kijken. “Ik zou dat nooit in mijn eentje gerealiseerd kunnen krijgen.” Van den Berk kreeg vervolgens een alternatief te horen, Streekpark Kienehoef.

En dus kwam Van den Berk in contact met de gebroeders Roel en Rob Jansen, die al jaren actief zijn in het Streekpark. Al snel ontstond bij hen hetzelfde enthousiasme. “Ik denk dat het een fantastisch idee is. Toen was het tijd om ermee aan de slag te gaan.” En zo ontstonden de eerste plannen. Het bos moet vol met bomen, struiken, planten en grondwortels komen te staan. Hetgeen dat geplant zal worden, moet voor het grootste deel een eetbare oogst opbrengen. Denk aan verschillende noten, bessen en groenten.

Om het voedselbos aan te leggen, is de hulp van omwonenden cruciaal. Daarom organiseerden Jansen en Van den Berk een bijeenkomst om buurtbewoners te laten weten wat de plannen waren. Daarnaast was het doel om interesse te kweken, zodat meer mensen zich aansluiten bij het project. Ook konden mensen proeven wat voor lekkers er allemaal gemaakt kan worden met de oogst van een voedselbos, van drinken tot hartige lekkernijen. Al snel werden de eerste formulieren ingevuld en werden zo de eerste vrijwilligers verwelkomd. Van den Berk: “Het mooiste is de diversiteit in de aanwezige mensen. Zowel jong als oud ziet het zitten om ons te helpen met de realisatie van het voedselbos. Dat is natuurlijk geweldig.”