Bij de banenmarkt op de Noordkade is aan iedereen gedacht (video)

VEGHEL - Mensen die willen gaan werken, óf een nieuw carrièrepad in willen slaan, konden dinsdag 6 februari terecht op de Noordkade. Daar werd namelijk een banenmarkt gehouden. Mensen konden hier in gesprek met bedrijven om te kijken waar hun kansen liggen op de arbeidsmarkt. Iedereen was welkom, maar volgens organisator PIM werkt lag de focus vooral op statushouders.

“Het is voor iedereen, maar we hebben gefocust op statushouders en vluchtelingen, omdat dat in onze gemeente de grootste groep werkzoekenden is,” vertelt Suzan Krol van PIM werkt.  
Omdat deze groep over het algemeen voor het eerst in Nederland gaat werken, is de markt zo laagdrempelig mogelijk gemaakt.  

Vooral in de technische sector is er behoefte aan personeel. Die sector probeert het toegankelijk te houden voor statushouders. Maar dat is vanwege de taalbarrière niet altijd even makkelijk, vertelt Wouter Kuster van Technisch Adviesbureau DEECO uit Veghel. “Veiligheid staat in de werkplaats natuurlijk voorop, en daar is wel basiskennis van Engels of Nederlands voor nodig.” 

Wouter heeft al een aantal geschikte kandidaten gevonden op de markt. Eén van die kandidaten is Dmytro, een Oekraïense vluchteling die zich wil laten omscholen tot lasser. “Mijn vader en opa waren ook lasser, dus het zit eigenlijk in mijn bloed,” vertelt hij. “Het is ook een beroep dat je overal kunt uitoefenen.” 

Het was de tweede editie van de banenmarkt op de Noordkade. Het is de bedoeling dat dit evenement jaarlijks georganiseerd wordt.