Bij brand omgekomen familie Callaars krijgt permanent graf

VEGHEL – De omgekomen familie Callaars uit Veghel krijgt een blijvende herinnering op het Heilig Hart Kerkhof in Veghel. Zondag zal pastoor Ard Smulders een nieuw graf voor de familie inzegenen. Dat is er gekomen dankzij giften van Veghelnaren.

Vijftig jaar geleden kwamen moeder Callaars en haar vier kinderen om het leven bij een brand in de Bernhardstraat. De moeder verschoof tijdens het schoonmaken een lamp. Ze had niet gezien dat er elektriciteitsdraden loslagen. Die zijn gaan smeulen waarna de brand uitbrak.

Ruimen

De gezinsleden vonden vijftig jaar geleden hun laatste rustplaats op het Heilig Hartkerkhof. Het graf zou volgens de regels nu geruimd moeten worden.

Wilbert Linders en Marianne Gielen uit Veghel begonnen een crowdfundactie voor het behoud van het graf van de familie Callaars. De beheerder van het kerkhof gaf Linders de gelegenheid voldoende geld bij elkaar te krijgen om het grafrecht te verlengen. Hij legde een tegel met “gereserveerd” op het graf.

Kunstwerkje

Wilbers en Marianne Gielen zijn wilden ook een kunstwerkje op het graf om de nabestaanden en de (voormalige) wijkbewoners die getuige waren van het drama een plek te geven waar ze kunnen herdenken. Volgens Wilbers zijn er mensen die de gevolgen van de brand nog steeds niet hebben verwerkt omdat er vijftig jaar geleden geen enkele vorm van nazorg was.

Veel inwoners van Veghel hebben geld gegeven voor een permanent graf voor de familie Callaars. Kunstenaar en docent Geert van den Vorstenbosch heeft een herinneringskunstwerk gemaakt. Het natuursteenbedrijf Peterse heeft een materiële bijdrage geleverd. Met het parochiebestuur is een overeenkomst gesloten dat het graf permanent kan blijven.

“Vijftig jaar na dato zijn er nog veel onverwerkte herinneringen aan de dood van de moeder en de kinderen. Nu zijn mensen met actieve herinneringen in staat die te verwerken. Wij zijn dankbaar dat het zover heeft mogen komen,” aldus Wilbers.

Het bordje gereserveerd wordt vervangen door een echt graf