Bibliotheek Veghel weer open

VEGHEL – De bibliotheek in Veghel opende maandagmorgen als eerste haar deuren. De bieb is van maandag tot en met vrijdag van 10.00 -13.00 uur open om boeken te komen lenen. Zodra het mogelijk is gaan ook de vestigingen in Schijndel, Sint-Oedenrode en Erp voor het publiek open.

Quarantaine
In tegenstelling tot 2 maanden geleden gaat het boeken lenen tijdens de coronaperiode anders. In de hal staan winkelwagentjes waarin de eerder geleende boeken teruggelegd moeten worden. Die gaan na sluitingstijd voor 3 dagen in quarantaine. Verderop in de hal staan boodschappenmandjes waarmee men in de bibliotheek op zoek kan naar nieuwe boeken. Een boek of schrijver opzoeken in de catalogus-pc kan nog wel. Maar de internetcomputers mogen voorlopig niet gebruikt worden. Dat geldt ook voor de zitjes en de leestafels.

Service hoog in het vaandel
Het coronaprotocol druist regelrecht in tegen de gastvrijheid die de bibliotheken uitstralen. Maar volgens Natasja de Groot van de Veghelse bibliotheek kan en wil men niet om deze veiligheidseisen heen. Ze vindt het fijn dat de biebleden weer naar het oude gemeentehuis aan de Markt kunnen komen om boeken te lenen. Die hoefden de afgelopen weken overigens niet droog te staan. Met een mailtje konden zij doorgeven welk genre men wilde lezen waarna biebmedewerkers de boeken thuis, op veilige afstand, afleverden. Een service waarbij volgens Natasja zo’n duizend pakketten werden bezorgd.