Bezorgdheid en begrip over opvang vluchtelingen in Sint-Oedenrode

SINT-OEDENRODE – Ongeveer 50 omwonenden hebben maandagavond gebruik gemaakt van de gelegenheid om te zien hoe een deel van het Bestuurscentrum in Sint-Oedenrode is ingericht om vanaf donderdag 15 september vluchtelingen te gaan opvangen.

En om natuurlijk geïnformeerd te worden over allerlei zaken en om hun zorgen over wat er mogelijk kan gaan gebeuren kenbaar te maken. Burgemeester Kees van Rooij en de meest betrokken ambtenaren konden op heel veel informatieve vragen antwoord geven, maar erkenden ook ruiterlijk dat ze geen absolute garanties kunnen geven dat er nooit iets mis kan gaan. Maar ervaring bij vergelijkbare opvanglocaties heeft uitgewezen dat ook de omwonenden achteraf zeggen dat hun angsten niet nodig waren en de gemeente wil er alles aan doen om ook in Sint-Oedenrode problemen te voorkomen door en de vluchtelingen en de omwonenden zoveel mogelijk te betrekken en te begeleiden.

Acute nood
Burgemeester Van Rooij benadrukte nogeens dat er hier sprake was van een acute noodsituatie. “Ik vind het echt onacceptabel dat in ons land mensen, in de kou en regen, buiten moeten slapen”, aldus Van Rooij, die daar aan toevoegde dat het vaak zo is dat als je mensen als gast ontvangt, ze zich dan ook als gast gedragen. “En ik hoop dat u ze daarom gastvrij zult ontvangen en verwacht van de vluchtelingen dat zich dan ook als zodanig zullen gedragen”.

88 slaapplekken
In totaal zullen er vanaf donderdag 15 september maximaal 88 vluchtelingen kunnen worden opgevangen in het, tijdelijk zo ingeruimde, lege deel van het Bestuurscentrum.
De vluchtelingen die in Sint-Oedenrode worden gehuisvest zullen daar uiterlijk tot 1 november kunnen blijven en daarna worden opgevangen in de locatie in Boxtel die nu wordt ingericht voor langduriger opvang van 450 vluchtelingen.