Bezoek een huis tijdens de Duurzame Huizen Route

MEIERIJSTAD – Zaterdag 30 oktober en 6 november kunnen mensen die geïnteresseerd zijn in het verduurzamen van hun huis een kijkje nemen bij woningen die al energiezuinig zijn gemaakt. De Duurzame Huizen Route is een nationaal initiatief en de deelnemende woningen zijn in het hele land te bezichtigen, onder andere ook in Schijndel en Sint-Oedenrode.

Ervaringsdeskundigen
Tijdens de Duurzame Huizen Route kunnen belangstellenden kijken welke maatregelen bewoners als hebben getroffen om, tegen welke problemen ze zijn opgelopen en welke maatregelen wél en welke niet of minder goed werken. Natuurlijk beantwoorden de huiseigenaren ook vragen en doen ze suggesties voor slimme oplossingen.

Stimulering
De laatste jaren heeft de verduurzaming een vlucht genomen. De overheid speculeert al langer op het gasvrij maken van woningen en stimuleert het gebruik van niet-fossiele energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie.

Kat uit de boom
Toch zijn er nog veel huiseigenaren die de kat uit de boom kijken, omdat maatregelen als de aanschaf en installatie van een warmtepomp veel geld kost. En het is niet altijd duidelijk hoe lang het duurt voor die investering terugverdiend wordt.

Hoge energierekening
Maar door de hoge prijzen van energie kan het voor huiseigenaren interessant zijn om nog eens opnieuw het zogenaamde omslagpunt te berekenen, het punt waarop de kosten gaan opwegen tegen de winst die wordt behaald met energiezuinige maatregelen en met het zelf opwekken van energie.

Zaterdag 30 oktober en 6 november
Wie belangstelling kan zich opgeven via de website van De Duurzame Huizen Route en kiezen uit een of meer van de huiseigenaren die zich hebben aangesloten bij de route.