Bewoners Van Coothhuis wandelen jeu-de-boulesbaan bij elkaar

VEGHEL - De bewoners van het Van Coothhuis in Veghel hebben een unieke prestatie geleverd. Vanaf 19 mei liepen zij, afhankelijk van het weer, dagelijks een aantal rondjes door de binnentuin van dit zorghuis. Zaterdagmiddag 11 juli om 15.00 uur vindt de afsluiting plaats van de sponsorwandeling Dagelijks (L)even Actief met de bekendmaking van de opbrengst van de sponsorloop. Tevens is er een feestelijke opening van de jeu de boulesbaan die afgelopen week is aangelegd in de binnentuin met een gedeelte van het sponsorgeld.

De dochters van Jan Simons initieerden tijdens de coronaperiode een mooie bewegingsactiviteit voor alle circa 20 bewoners van het Van Coothhuis. Hun motief was om hun 94-jarige vader, die corona heeft gehad en gelukkig weer genezen is, weer actief te laten zijn. Ze wilden hem vooral weer in beweging brengen, omdat hij 5 weken in bed had gelegen. Zo kon hij weer spierkracht ontwikkelen en zijn sportieve drive werd gemotiveerd. Ook kon hij lichamelijke en geestelijke energie opdoen, om zodoende weer levensvreugde te krijgen in tijden, dat zij niet bij hem konden zijn.

Captain Tom
Ook voor de overige bewoners van het zorghuis was het een mooi initiatief om gezamenlijk in de binnentuin een sportieve uitdaging aan te gaan. Dit geïnspireerd op Captain Tom uit Engeland. Familie en vrienden konden de lopers aanmoedigen door te sponsoren. De activiteit startte feestelijk op dinsdag 19 mei met een glaasje ‘champagne’. De bewoners liepen de afgelopen weken ieder op hun eigen manier; soms met rollator, stok, rolstoel, in de arm van een verzorgster of helemaal zelfstandig. Bewoners die niet liepen, of een keer geen zin hadden, konden publiek zijn en aanmoedigen.

Versleten wandelschoenen
Jan Simons was blij met al die wandelingen en deed daar vanaf de eerste dag enthousiast aan mee. “Dit initiatief moeten ze koesteren. En doe mij maar een paar nieuwe sportschoenen, want deze zijn na al dat wandelen totaal versleten”.

Rondjes geteld
Het Van Coothhuis biedt gespecialiseerde kleinschalige zorg voor mensen met dementie en is onderdeel van Dagelijks Leven. Volgens locatiemanager Rob Paulussen werd het zorgcentrum de afgelopen maanden hard getroffen door het coronavirus. Het initiatief van de dochters van Jan Simons had van meerdere kanten een positief effect: “Met alle bewoners zijn we hiermee aan de slag gegaan. We hebben met elkaar heel wat rondjes gelopen. Door middel van wegwijzerpaaltjes werd zelfs een route door de tuin uitgezet; langs de schapen, langs de vlinderstruik en voorbij de kruidentuin. Al met al hebben ze een hele afstand afgelegd, die niet te meten valt, maar we hebben wel de rondjes geteld”. Tijdens de feestelijke afsluiting wordt het aantal rondjes bekend gemaakt, hoeveel geld men hiermee ophaalde en aan welk ander maatschappelijke doel het resterende sponsorgeld besteed gaat worden.

Omroep Meierij deed destijds verslag van de start van de sponsorloop. Zie: https://www.omroepmeierij.nl/omroepmeierij/challenge-voor-bewoners-van-coothhuis

Jan Simons