Bewoners niet blij met bomenkap door gemeente

VEGHEL – Bewoners van de Kolonel Johnsonstraat zijn niet blij met de plannen van de gemeente Meierijstad om binnenkort de bomen in hun straat en de aangrenzende Vondelstraat te kappen. In een brief die zij op de deurmat vonden staat dat zich met de 37 zogenaamde ‘knot’ bomen problemen voordoen die door een snoeimaatregel of het verwijderen van enkele wortels niet hersteld kunnen worden. Rolf Vonk, één van de bewoners, is stomverbaasd. Er zijn volgens hem nog nooit problemen met die bomen geweest. Hij vraagt zich af of er wel overleg is geweest met de bewoners.

Bomenlanen uit straatbeeld
Na het verdwijnen van de bomen in de Burgemeester de Kuijperlaan en de Spoorlaan blijft er volgens Vonk geen bomenlaan meer over in het centrum van Veghel. Hij snapt niet waar de gemeente mee bezig is. Hij gaat binnenkort langs de buurtbewoners met de vraag of zij problemen hebben met de bomen. In de brief van de gemeente zijn die problemen wel aanwezig. Laaghangende takken en de matige kwaliteit van de bomen zouden het probleem zijn en vervangen de beste optie. In de nieuwe situatie kiest de gemeente voor een meer gevarieerd boombeeld. Als het aan Vonk ligt, blijft die situatie gewoon bij het oude.

Gesprekken met bewoners
Wanneer de gemeente tot kappen overgaat vermeldt de brief niet. Op vragen van Omroep Meierij of bewoners van beide straten recent hebben geklaagd over problemen met de bomen en of de gemeente met hen contact heeft gehad over het voorgenomen plan om de bomen weg te doen is nog niet gereageerd.

Bomen in de Kolonel Johnsonstraat in Veghel
Fotograaf: Hans Hultermans