Bewoners Baekersstraat worden gek van nachtelijke skaters

'Probleem is heftiger dan ooit'

SCHIJNDEL – Bewoners van een appartementencomplex aan de Deken Baekersstraat in Schijndel zijn de overlast van de jeugd zat. Die maken ’s nachts gebruik van de skatebaan en daar hebben de bewoners last van.

Het probleem speelt al sinds 2018. Toen stond het al op de agenda van de gemeenteraad. Volgens de Vereniging van Eigenaren van het appartementencomplex is er weinig verbeterd. “Er hebben wel wat kleine veranderingen plaatsgevonden, maar het probleem is heftiger dan ooit,” aldus de VVE.

Wegscheurende auto's

Het contact met jongerencentrum Bizzy is wel goed, maar ook dat kan niet voorkomen dat jongeren ’s avonds om elf uur gaan skaten en soms tot ’s morgens vijf uur blijven. Dat gaat gepaard met het harde geluid van brommers en wegscheurende auto’s, aldus de bewoners.

De politie bellen heeft volgens de VVE weinig zin. ‘Als we de politie bellen, dan zijn ze stil zodra een agent zijn gezicht laat zien. En dus kan er geen proces-verbaal worden gemaakt. Maar met zo’n verbod kan dat wel, want dan is de aanwezigheid al genoeg reden om op te treden. De wijkagent steunt ons verzoek,” aldus Jan Bolwerk van de VVE tegen politieke partij Hart die vragen heeft gesteld over de kwestie.

Probleem verplaatsen

Het probleem is niet zo eenvoudig. Verbieden leidt er toe dat de jongeren ergens anders naar toe geaan Gemeenteraadslid Mirjam van Esch van Hart: ‘Je kunt erop wachten of de overlast steekt ergens anders in het dorp de kop op. Ooit was het bij de voormalige Vossenbergschool te doen, nu hier en straks mogelijk weer ergens anders’.

De bewoners hebben een paar dagen geleden samen met burgemeester Kees van Rooij de kwestie bekeken, maar volgens hen heeft dat nog niet tot verbetering geleid. Ze willen nu dat skaten vanaf 23.00 uur verboden wordt.